Neispravna voda za piće sa većine javnih česama

1241 0

BOR (IST Media, Ivana Milovanović) Nakon analize kvaliteta vode sa javnih česama u borskoj opštini, Zavod za javno zdravlje „Timok“, utvrdio je da je voda sa deset, od ukupno 15 česama neispravna za piće. Iz zavoda za javno zdravlje kažu da je to situacija koja se ponavlja, te da bi trebalo da se nešto dugoročno preduzme.

 

Voda nije ispravna na sledećim česmama: Hajdučka česma (Staro Selište), Homoljska 1 (Sever), Dimitrije Tucović (Staro Selište), Složna braća (Banjsko Polje), Šćubej (Slatina), kao i na javnim česmama na Savači i Borskom jezeru i u Tandi. U Brestovačkoj banji ispravna je jedino voda za želudac, dok su neispravne vode za bubrege, oči i živce.

 

voda za zivce

 

Sipecijalista higijene Zavoda za javno zdravlje, dr Dijana Miljković ističe da su u vodi mahom pronađene bakterije fekalnog porekla, te da voda sa tih česama ne bi smela da se koristi.

 

„Ovo je situacija koja se ponavlja. Na neispravnost vode utiče neuređenost okoline, a i same cevi su stare. Apelujemo na građane da ne koriste vodu, ukoliko primete da je neka česma obeležena kao neispravna“, izjavila je Miljković za IST Media.

 

U toku je analiza kvalieta vode sa javnih česama u Gornjanu, Bučju i Šarbanovcu, za koje se uskoro očekuju rezultati.

 

Inače, Zavod za javno zdravlje „Timok“ na osnovu ugovora sa Opštinom Bor četiri puta godišnje kontroliše ispravnost vode za piće sa javnih česama.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X