Nedopustivo da ROMSKA MANJINA bude isključena iz PODELE PAKETA ZA UGROŽENE

127 0
romska porodica

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić ocenio je danas, povodom 8. aprila – Medjunarodnog dana Roma, da je položaj pripadnika te zajednice u Srbiji tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa težak, naročito romskih porodica koje žive u neformalnim naseljima.

Dok se preko medija neprestano apeluje na stanovništvo da se pridržava mera zabrane kretanja, fizičkog distanciranja i insistira na pojačanim higijenskim merama, a deci i mladima putem televizije i internet učionica omogućava kontinuitet nastave, previdja se činjenica da stanovnici neformalnih naselja, kojih u Srbiji ima blizu 600, nemaju pristup vodi, struji niti internetu i da nisu u prilici da održavaju osnovnu higijenu, a još manje da deci omoguće praćenje školske nastave, naveo je Pašalić.

On je u saopštenju rekao da podržava napore nadležnih koji su najavili pomoć u obezbedjivanju osnovnih životnih namirnica za stanovnike romskih naselja, kao i u održavanju higijene u naseljima i dodao da apeluje na lokalne organe vlasti da preduzmu potrebne mere kako bi ovim naseljima obezbedili pristup vodi i struji, jer ispunjavanje elemantarnih higijenskih uslova, kako je upozorio, u ovoj situaciji može biti od presudnog značaja.

Rekao je da je neophodno stanovnicima neformalnih naselja obezbediti dodatnu podršku i da je nedopustivo da oni budu isključeni iz podele paketa pomoći za ugrožene, budući da veliki broj romskih porodica živi ispod linije siromaštva.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X