Društvo

Naredne nedelje razgovori predstavnika Ministarstva rudarstva sa meštanima borskih sela

 

Na sednici Radne grupe za rešavanje otvorenih pitanja vezanih za rad i poslovanje kompanija “Serbia Zijin Copper” i “Serbia Zijin Mining”, prisustvovali su predstavnici seoskih mesnih zajednica na čijim se teritorijama vrše rudarski radovi, lokalne samouprave i obe kompanije.

Predsednik Saveta MZ Oštrelj, preneo je na sastanku zaključke sa zbora meštana, koji su izričiti u stavu da, dok se ne izradi prostorni plan posebne namene za Oštrelj, neće moći da bude nikakvih aktivnosti od strane kineskih kompanija.

Nećemo dozvoliti da ulaze u našu imovinu. Iako sam se kao predstavnik Oštrelja pet puta sastao sa predstavnicima kompanije, oni nam do sada nisu ništa obećali. Ne znamo da li ćemo da se selimo. Moramo da nastavimo život, da obrađujemo imanja. U poslednje vreme je izraženo aero-zagađenje jer merna stanica pokazuje povišenu koncentraciju arsena i olova u vazduhu, istakao je Dragoslav Stančulović, predsednik Saveta MZ Oštrelj.

Stančulović je rekao da Oštreljani nikada nisu bili protiv rudnika, jer su vezani za rudnik od početka rudarenja, ali da mora da se vodi računa o zaštiti životne sredine na čitavoj teritiriji grada.

Naredne nedelje predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike održaće sastanke sa članovima Saveta mesnih zajednica svakog sela koje je prisutno u Radnoj grupi.

Ministarstvo preuzima obavezu i zadatak da otvoreno odgovori na svako pitanje koje će selo pripremiti. Moj zahtev danas je bio da grad Bor, Republika Srbija, ministarstvo, kompanija Zijin Copper i Zijin Mining razgovaraju jedino na ovakve načine, kroz legitimno izabrane i institucije, a to su predstavnici Saveta mesnih zajednica, jedinica lokalne samouprave, nadležno ministarstvo Republike Srbije. Ne postoji način da se razgovara sa nekim „mega“ Savetima „mega“ mesnih zajednica, jer samo predsednik mesne zajednice može da zastupa predstavnike sela i može da razgovara direktno sa gradom, ministarstvom i Vladom RS, rekao je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

Milikić je dodao da je jako bitno da su obe kineske kompanije spremne da i dalje nastave da razgovaraju na isti način, kroz Savete MZ i da nastave prezentaciju svega što budu pitali meštani, kao što je to urađeno sa delom meštana MZ Slatina.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Da li se sećate priče o Ivči? Posle osam meseci evo nastavka

Ist Media

U nedelju u Domu zdravlja preventivni pregledi bez zakazivanja

Ist Media

Apoteka u Domu zdravlja izdata u zakup. Na licitaciji ponuđeno 325.000 dinara mesečno

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X