NALED predložio smanjenje poreza i doprinosa na zarade

625 0

BEOGRAD, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) danas je Vladi Srbije dala deset ključnih preporuka kako da unapredi uslove poslovanja, medju kojima smanjenje poreza i doprinosa na zarade, uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta, veću predvidivost taksi i naknada.

U “Sivoj knjizi” NALED-a je predloženo i da se zakonski uredi zanatstvo, uvede elektronski sistem prijave i evidencije sezonskih radnika, i unapredi postupak upisa prava u katastar, da se unapredi registar poljoprivrednih gazdinstava i uvede elektronski sistem za dodelu podsticaja.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Aleksandar Ružević je na predstavljanju “Sive knjige” kazao da je za deset godina koliko postoji ta publikacija, stiglo više od 500 inicijativa za pojednostavljenje birokratije, od čega je 210 preporuka u izdanjima, a u potpunosti ili delimično je sporovedeno samo 89.

Naveo je da još nije rešeno pet preporuka iz prvog izdanja “Sive knjige”, koje se odnose na Ministarstvo finansija i Poresku upravu, a u proseku se svake godine rešavalo svega oko devet predloga.

“Nismo zadovoljni brzinom rešavanja preporuka, treba da budemo brži i efikasniji”, kazao je Ružević.

Izdvojio je da su važne preporuke koje su uvažene unapredjenje procedura za izdavanje gradjevinskih dozvola i pojednostavljenje postupka za uplate poreza i dioprinosa na zarade, na jedan umesto na 12 računa.

Po njegovoj oceni važno je to i što je ukinut pečat, omogućeno automatsko overavanje zdravstvenih knjižica, elektronsko prijavljivanje radnika, izbacivanje radne knjižice iz upotrebe, ukidanje 86 dokumenata za dobijanje porodiljske naknade.

NALED se u novoj “Sivoj knjizi” zalaže i da se uvedu svi registri, poput adresnog, kako bi u sistemu e-uprave razmena podataka bila potpuna, i da se omogući preduzećima da čuvaju poslovnu dokumentaciju isključivo u elektronskom obliku.

Predloženo je i rešavanje naplate potraživanja za isporučene lekove zadravstvenim ustanovama i da se izjednače cene komunalnih usluga za privredu i gradjane.

Od 100 preporuka u “Sivoj kniizi” NALED-a za 2017. godinu rešeno je samo devet.

Pojednostavljeno je vodjenje evidencije PDV-a, ukinuta je republička administrativna taksa za podnošenje zahteva u postupcima pred katastrom nepoketnosti, pojednostavljena je procedura ostvarivanja prava na porodiljsku nadoknadu, ukinuta upotreba pečata u platnim usligama i regulisano postupanje inspekcije tokom kontrola privrednika.

Izvor: Beta

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Ptica robot sleće u Bor

Piše - 13. June 2014. 0
  U ponedeljak 16. juna opština Bor će dobiti novog stanovnika PTICU ROBOT, koja će zajedno sa nama čuvati životnu…

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X