Nakon žučne rasprave usvojen prvi rebalans budžeta Bora

129 0
Skupstina grada bora

 

Prvi rebalans budžeta Grada Bora usvojen je danas većinom glasdova odbornika vladajućih stranaka, ali je izazvao raspravu u kojoj su odbornici opozicije ukazivali na kapitalne investicije koje nisu predviđene ovim rebalansom, kao i na tvrdnje vladajuće strukture da će budžet biti mnogo veći.

Milivoje Janošević odbornik Vlaške stranke“ Most“, između ostalog, postavio je pitanje koliko sredstava od rudne rente ide u republički, a koliko u gradski budžet, i kritikovao raspodelu sredstava iz rebalansa.

Nigde ne piše o novim investicijama, industrijskoj zoni koja je u fazi izgradnje, biznis inkubator centru,  rekonstrukciji hotela „Metalurg“ na borskom jezeru, završetku kompleksa  na Crnom vrhu. Nigde ove započete investicije niste uvrstili, samo krpljenje rupa i vaši lični interesi, rekao je za skupštinskom govornicom  Janošević.

Rebalans budžeta kritkovao je i Dragan Marković, odbornik Narodne stranke, koji je podsetio na projekat energetske efikasnosti, a na koji je ukazivao i ranije. Između ostalog pitao je šta je sa deponijom u Halovu za koju je grad Bor dao saglasnost, ko upravlja Domom kulture i šta je sa obilaznicom i putem ka Selištu.

Predrag Balašević, odbornik Vlaške narodne stranke je na samom početku rasprave rekao da opozicija neće glasati za rebalans budžeta, jer smatra da ovaj rebalans ne odslikava realne potrebe grada.

Obrazlažući prvi rebalans budžeta gradonačelnik Aleksandar Milikić, istakao je da je rebalans došao u pravo vreme.

Skočila je  proizvodnja u Ziđinu, samim time ozbiljno se puni naš budžet. Reorganizovali smo budžet u oblasti saobraćajne infrastrukture i komunalnih delatnosti. Veliki su radovi i u selu i gradu, u poslednje tri godine urađeno je  47 km novih saobraćajnica. Biće urađeni trotoari, parkinzi, putevi ka selima. Naš cilj je da približimo sela gradu. Urađen je vodovod u Metovnici i Zlotu, a počinje u Bučju, rekao je Milikić.

On je izrazio žaljenje što opozicija neće glasati za rebalans, a da će vrlo brzo shvatiti da je budžet dobar i to čim počne priliv od rudne rente i poreza na zarade nakon početka rada rudnika Čukaru Peki.

Polemiku su ponovo izazvali izveštaji o radu javno komunalnih preduzeća za prvi kvartal ove godine.

Javno komunalno preduzeće za stambene usluge i Vodovod su jedini zabeležili pozitivno poslovanje u ovom periodu, dok su ostala preduzeća poslovala sa gubitkom, a prednjači JKP Toplana sa 199 miliona dinara.

Gradska skupstina 19.03.2021 dragan markovic 7
Marković izneo detalje sumnjiive nabavke uglja

Odbornik Narodne stranke Dragan Marković, izneo je ozbiljne optužbe zbog načina nabavke uglja za borsku JKP „Toplana“, tvrdeći da poseduje dokument u kome se vidi da je ugalj nabavljen od bugarske firme koja je imala jednog zaposlenog, i za 30% većoj ceni od uglja iste granulacije koju je nabavila Toplana u Kruševcu. On je skrenuo pažnju i da se iz godine u godinu sve više Borana odjavljuje sa sistema daljinskog grejanja.

Reagovao je gradonačelnik Bora, koji je rekao da će sam tražiti da se ti navodi ispitaju i od Markovića zatražio dokumente kojima su potkrepljene njegove optužbe.

Prvi rebalans budžeta za ovu godinu, usvojen je većinom glasova.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X