Društvo

Nakon puštanja u rad rekonsturisane topionice, u Boru ponovo povećano zagađenje sumpor-dioksidom

Topionicka kapija

 

Svega mesec i po dana od kada je puštena u rad rekonstruisana borska topionica bakra kompanije Srbija Ziđin Koper, merni aparati Agencije za zaštitu životne sredine u gradskom parku danas su izmerili koncentraciju sumpor-dioksida u vazduhu od 600 do 700 mikrograma po metru kubnom, što je gotovo dvostruko više od propisanih 350.

Rekonstruisana topionica, u koju je, po rečima menadžmenta kineske kompanije uloženo 320 miliona američkih dolara, od čega 100 miliona u zaštitu životne sredine, počela je u aprilu prošle godine kada je i zaustavljen proces dobijanja bakra.

Ipak, na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh u gradskom parku u Boru danas je u periodu od 14 i 15 sati ocenjen kao jako zagađen,

Preporuke Agencije za ponašanje stanovništva je izbegavati sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skratiti boravak na otvorenom, preusmeriti obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Svečanom puštanju u rad nove topionice, 1. marta prisustvovala je i mininstarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović, koja je događaj ocenila kao veliki dan za Bor, jer je kineska kompanija među najvećim izvoznicima u Srbiji, i da je to uticalo na poboljšanje uslova života u Boru i Majdanpeku..

Istaknuto je da će nova topionica umesto nafte, uglja i drugih zagađujućih visokozagađujućih goriva koristiti prirodni gas, a koncentracija emisije čestica dostići će nivo od 5 mg po metru kubnom, što je ekološki standard Evropske unije.

Merni podaci Agencije do sada nisu pokazali povećanje zagađenja pm česticama, a danas je prvi put zabeleženo povećanje sumpor dioksida u vazduha.

Boranima ostaje nada da je današnje zagađenje posledica uhodavanja u novo postrojenje koje će imati dvostruko veći kapacitet proizvodnje katodnog bakra, odnosno. 200.000 tona.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Svečanom akademijom obeleženo 63 godine Tehničkog fakulteta u Boru

Miloš Marković

Iz budžeta grada za Hitnu pomoć oprema vredna 40 miliona dinara

Miloš Marković

Javni uvid u nacrt plana za preseljenje domaćinstava ugroženih rudarskim aktivnostima od 4. juna do 3. jula.

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X