DruštvoTema danaНекатегоризовано

Nakon hapšenja u Boru, meštani Krivelja brane odluku o isplati viših cena eksproprijacije

BOR, (IST Media) Savet mesne zajednice „Krivelj“, stao je u odbranu odluke Rudnika bakra Bor (RBB), da se domaćinstvima, koja su zbog širenja rudnika na teritoriji tog sela ostali bez imanja, isplati odšteta po višoj tarifi. Zbog isplate viših cena, neke osobe su uhapšene pod sumnjom da su na taj način oštetili RTB Bor za oko 14 miliona dinara.

 

predstavnici mz kriveljZabrinuti zbog hapšenja nekoliko osoba iz RBB-a Bor i opštine Bor, zbog navodnih malverzacija pri eksproprijaciji, oni podsećaju da je iznos odštete domaćinstvima na čijim se imanjima širio rudnik bakra, usaglašen između Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, RBB i te mesne zajednice 2011. godine.

 

„Naš cilj je da ukažemo javnosti i institucijama na situaciju koja će, nakon izjava o višestruko povećanim cenama zemljišta i objekata prilikom eksproprijacije, dovesti do prekida saradnje između rudnika i mesne zajednice“, rekao je na konferenciji za novinare predsednik te MZ Novica Žurkić.

 

On je dodao da cilj mesne zajednice nije da nekog zaštiti i skine evcentualnu krivicu ako ona zaista postoji, već da odbrane meštane čija su imanja na teritoriji na kojoj se širi rudnik bakra.

 

Predstavnici Krivelja su podsetili javnost da su meštani ovog sela više od tri decenije obrađivali zemljište bez uređenih imovinskoh odnosa sa RTB-om Bor, i da su zbog širenja rudnika u prošlom veku pretrpeli veliku štetu usled nemogućnosti obrađivanja zemljišta.

 

Zemljišta stradala zbog širenja kopa
Zemljišta stradala zbog širenja kopa

 

Oni su od Vlade Srbije zatražili utvrđivanje prihvatljive cene rudnog ležišta na zemljištu čiji su vlasnici fizička lica, isplaćivanje rudne rente, kao u slučaju odnosa NIS – opština Elemir i poštovanje Sporazuma o ceni eksproprijacije koji je ppotpisan 2011. godine.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Gradsko veće u Boru predložilo kadrovske promene u Sportskom centru i Vodovodu

Ist Media

Članovi Senata Univerziteta u Beogradu u poseti Srbija Ziđin Koper

Ist Media

Povratak Živorada Žike Petrovića – novi direktor JKP Vodovod u Boru – Sindikat upozorava: Zaposleni rade u nehumanim uslovima

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X