Nakon deset godina pauze u Boru obnovljena ugradnja veštačkog kuka (VIDEO)

1632 0

BOR, 25. februara 2012. (Saša Trifunović, Ist Media) Na odeljenju ortopedije Zdravstvenog centra u Boru, ovog vikenda je, posle skoro deset godina pauze, obnovljena operacija ugradnje veštačkog kuka (endo-proteze).

 

Uspešne operativne zahvate nad dva starija pacijenta kojima su ugrađeni „cementni“ kukovi, obavili su načelnik Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Vojno-medicinske akademije u Beogradu doktor Milimir Košutić, i mladi borski ortopedi kojima je on bio mentor, doktori Miodrag Jovanović i Miroslav Tatić.

 

„Obe operacije su trajale oko tri sata i uspešno su okončane jer smo bili dobar „fudbalski tim“, slikovito je opisao doktor Košutić. Borska ekipa lekara, anestetičara i instrumentara je izuzetno dobra, i fala Bogu da su prve operacije obavljene bez problema. Ekipa se uigrava a za uspešnost operacija je najbitnije da se poštuju svi protokoli“, dodao je doktor, koji je svoje znanje primenjivao i u mnogim operacionim salama širom Evrope.

 

Operaciju ugradnje kuka predvodio je doktor Milimir Mošutić
Operaciju ugradnje kuka predvodio je doktor Milimir Mošutić
Instrumentarci na borskoj ortopediji

 

Doktor Jovanović nije krio zadovoljstvo što je stekao poverenje za obavljanje ovako složenih operacija, ali nije propustio priliku da se zahvali svom mentoru.

 

„Kada vam je potrebna pomoć, najlogičnije je da pozovete učitelja. To smo uradili i mi u Boru, pa naši pacijenti više neće odlaziti na operacije u druge zavode“, poručio je Jovanović.

 

Direktor Zdravstvenog centra Dragan Stojadinović, izjavio je da je gotovo pet godina trajao administrativni postupak kako bi se ponovo dobila dozvola za obavljanje ovakvih operacija, a Bor je jedini gradu okrugu u kome će se vršiti ugradnja endo proteze. Ove godine samo “cementne”, koje se ugrađuju licima od osme decenije života, a kasnije i dugotrajnije, bescementne proteze namenjene mlađim pacijentima.

 

„Borska ortopedija je sazrela za ozbiljne operacije i na putu je da povrati renome koji je imala u vreme čuvenog jugoslovenskog ortopeda doktora Buđevca, zbog koga su u Bor dolazili pacijenti iz inostranstva. Kako bismo obezbedili i dodatne uslove za obavljanje ovakvih operacija, planiramo nabavku pokretnog rentgena koji će biti na usluzi ortopediji“, obećao je doktor Stojadinović.

 

Doktori Košutić, Stojadinović i Jovanović

 

Borski zdravstveni radnici planiraju da u ovoj godini obave 75 operacija ugradnje cementnih kokova, na listi ih je dvadest, a operativni zahvat se čeka oko 45 dana.

 

Zdravstveni centar u Boru je radi ugradnje endo-proteze, godišnje u druge zavode upućivao oko 240 pacijenata.

 

Operacija ugradnje veštačkog kuka u Boru je obustavljena 2003. godine zbog loših međuljudskih odnosa lekarskog osoblja, zbog koji je došlo do niza neprijatnih situacija.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X