Najmladji pacijent na respiratoru ima 35 godina

102 0
Najmladji pacijent na respiratoru u Beogradu ima 35 godina, dok su najugroženiji uglavnom stariji i srednjih godina, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.
Na konferenciji za novinare rečeno je i da je pričešće vernika istom kašikom opasno za prenošenje virusa, i da se očekuje preporuka patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja o tom protokolu.

Stručnjaci ističu da se možemo izboriti sa virusom relativno brzo ako budemo disciplinovani kao Kinezi, ali poručuju i da se ne treba vezivati za prognoze.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da kineski stručnjaci nisu dali procenu da će, ukoliko se pridržava svih mera, Srbija izaći iz krize za 29 dana, već su iskustva uporedjivali sa jednom kineskom provincijom sličnoj našoj zemlji.

Kinezi su prvo pitali jesmo li disciplinovani, a mi smo rekli da ne bismo baš mogli tako da kažemo, kazao je Kon na konferenciji za novinare i dodao da se sve mere koje nikom ne padaju lako, da će on lično videti da li će moći malo da se popusti, moraju primeniti sa ciljem da se spreči prenošenje.

Na pitanje novinara o obaveznom nošenju maski, Kon je objasnio da su one obavezne pre svega kod zdravstevnih radnika i kod obolelih osoba u zatvorenom prostoru, i da nisu ranije mogli da preporuče obavezno nošenje maski kad ih nije bilo.

Na pitanje o situaciji u Valjevu gde su zaraženi radnici Instituta za javno zdravlje, zamenica direktora instituta Batut Darija Kisić Tepevčević rekla je da su sve osobe kod kojih je potvrdjen virus u izolaciji kao i njihovi kontakti, ali da na ovaj virus niko nije imun i da  može ući u bilo koju instituciju.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X