KulturaНекатегоризовано

Najmlađi Zaječarci uživali u vrhunskoj lutkarskoj predstavi

ZAJEČAR (IST Media, Snežana Stanojević) Pete večeri 7. Međunarodnom pozorišnog festivala za decu “Čar, čar Zaječar” najmlađa publika uživala je u sjajnom izvođenju bajke braće Grim “Bremenski muzikanti” u izvođenju državnog lutkarskog teatra iz Vidina. Nagrada “Čar” otišla je ravnopravno u ruke celog ansambla jer su po oceni žirija svi bili podjednako uverljivi a “Bremenski muzikanti” su još jednom potvrdili da je bugarska lutkarska scena jedna od najboljih na svetu.

 

DSC_0607

 

Asja Dimitrova, Biljana Bozinareva, Aleksandar Tomov, Hristo Ivanov u rediteljskoj postavci Dimtirija Dimitrova još jednom su pokazali svu lepotu pozorišne igre, posebno lutkarske igre za decu. Ovoga puta za taj sjajni pozorišni izraz bila je dovoljna jedna od najlepših bajki za decu Braće Grim “Bremenski muzikanti”, koji u samom gradu Bremenu imaju I svoj spomenik.

 

DSC_0594

 

Poznata priča o magarcu, petlu, psu i mački, koji nezadovoljni svojim gospodarima i u strahu za svoje živote, odlaze od kuće te se u begu sasvim slučajno sreću i odlučuju zajedno nastaviti svoj put. Magarac predlaže da odu u Bremen, grad poznat po slobodama koje pruža, te da u njemu postanu muzikanti. Sve se životinje slože i zajedno krenu. Budući da je grad daleko, prisiljeni su prenoćiti u šumi, u kojoj otkrivaju kućicu u kojoj su razbojnici. Uspijevaju prestrašiti razbojnike, koji se, glasno vrišteći, razbježe, a životinje prespavaju u praznoj kući. Bremenskim se muzikantima kućica toliko dopala da su odlučili ostati u njoj.

 

U tu i takvu pruču u četrdesetpetminutnoj briljatnoj igri četiri glumca za osam likova, u pojedinim scenama istovremeno tumačeći dva lika, uvode nas bugraski umetnici. Umetnici pozorišne igre za decu. Briljantna i izuzetno funkcionalna scenografija, koja se od drvene kolske prikolice pretvara u kućicu u šumi ili u naslovni grad ove bake. Ne treba zaboraviti, u kombinaciji sa muzikom I svetlosnim efetkima.

 

Deca su uživala I večeras, tim više jer su pokazala da za njih jezička barijera ne postoji, što opet govori i da se Državni kuklen teatar iz Vidina bavi pozorišnom umetnošću kao univerzalnom diciplinom.

 

Pavlinka Trifonova,diretkor Državnog lutkarskog teatra kaže da su Bremski muzikanti klasična bajka ali prikazana na moderan način za savremenu decu: “Uzeli smo mnogo nagrada za ovu predstavu. Umetnički ansambl je izuzetno dobar. To su mladi glumci, koji su došli pre dve godine sa naše lutkarske akademije i koji puno rade u našem pozorištu. Imamo godišnje pet premijera, a izvedemo oko 300 predstava.Često smo na festivalima I mislim da dobro funkcioniše naše pozorište.”

 

Na pitanje novinara šta je važno za jednu lutkarsku predstavu Trifonova kaže: “Važno je da je dobra estetika, da je scena lepa I da je razumljiva za decu.”

 

Do kraja festiva ostalo je da publika vidi još dve predstave u zvaničnoj konkurenciji za nagrade. Večeras Pozorište lutaka “Pinokio” izvešće predstavu “Karijus i Baktus”, a sutra Kruševačko pozorište “Nemušti jezik”. Festival “Čar, čar, Zaječar” završava se u petak dodelom nagrada.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Poznata još dva imena koja će nastupiti na ovogodišnjem Nišvilu. Sjajna Dženi Mekferson i jazz trubač Teo Kroker

Ist Media

Otvorena izložba učeničkih radova sa grafičke radionice “Bor danas”. Evo imena nagrađenih

Miloš Marković

Obeleženo 120 GODINA OD ROĐENJA ĐORĐA ANDREJEVIĆA KUNA. Postavljena info tabla u ulici koja je po njemu dobila naziv

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X