Najkasnije do kraja godine bez posla 108 radnika u javnom sektoru u Boru

360 0

BOR (IST Media, S.T.) Odbornici Skupštne opštine Bor bi do polovine septembra trebalo da donesu odluku o maksimalnom broju zapsolenih u javnom sektoru, kojom se predviđa otpuštanje viška zaposlenih.

Budućoj odluci prethodilo je više sastanaka opštinske vlasti sa direktorima javnih preduzeća i ustanova i sindikatima, kako radnička prava ne bi bila prekršena“, rekao je danas predsednik opštone Bor, Aleksandar Milikić.

On je na sednici SO Bor, nakon pitanja odbornika VDSS Predraga Balaševića, o dopisu koji je predsedništvo poslalo javnim preduzećima i ustanovama, kojim se obaveštavaju o racionalizaciji radnih mesta po odluci Vlade Republike Srbije, rekao da je maksimalno dozvoljen broj radnika na neodređeno vreme u javnom sektoru u Boru 1031.

S obzirom da ih je trenutno 1139, to praktično znači da će njih 108, najkasnije do kraja godine dobiti otkaz.

 

Milikić obećao: Prilikom određivanja viškova presudno će biti bodovanje, a ne politika

„Od 108 radnika koliko predstavlja višak u svim javnim preduzećima i ustanovama, do sada se za dobrovoljan raskid radnog odnosa uz zakonsku otpremninu prijavilo njih četrdesetak. Očekujemo da će taj broj biti veći, i ne bi smelo da se dogodi da bez posla ostanu radnici čiji je status na neodređeno vreme, a da na radno mesto ostanu oni koji su na razne načine primljeni na određeno“, rekao je Milikić za Ist Media.

Interesantno je da je u javnom sektoru u Boru zaposlen gotovo isti broj radnika koliko u Aranđelovcu i Inđiji zajedno, iako spadaju u opštine sa sličnim brojem stanovnika.

„Analizirali smo rad preduzeća od osnivanja od 2002., gde je u nekima broj zaposlenih udvostručen, a obim posla isti“, rekao je Milikić i naveo primer Toplane, u kojoj je uoči odvajanja od Energane radilo 84 radnika, dok ih je sada 148.

 

Milikić upozorava da racionalizacija mora biti sprovedena brzo i bez velikih potresa, mada je njih nemoguće izbeći, jer, kada bude doneta skupštinska odluka o broju radnika, onda će jednostavno biti označen tehnološki višak.

O racionalizaciji radnih mesta u javnom sektoru biće reči na prvoj narednoj Skupštini opštine.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X