Najkasnije do kraja godine bez posla 108 radnika u javnom sektoru u Boru

316 0

BOR (IST Media, S.T.) Odbornici Skupštne opštine Bor bi do polovine septembra trebalo da donesu odluku o maksimalnom broju zapsolenih u javnom sektoru, kojom se predviđa otpuštanje viška zaposlenih.

Budućoj odluci prethodilo je više sastanaka opštinske vlasti sa direktorima javnih preduzeća i ustanova i sindikatima, kako radnička prava ne bi bila prekršena“, rekao je danas predsednik opštone Bor, Aleksandar Milikić.

On je na sednici SO Bor, nakon pitanja odbornika VDSS Predraga Balaševića, o dopisu koji je predsedništvo poslalo javnim preduzećima i ustanovama, kojim se obaveštavaju o racionalizaciji radnih mesta po odluci Vlade Republike Srbije, rekao da je maksimalno dozvoljen broj radnika na neodređeno vreme u javnom sektoru u Boru 1031.

S obzirom da ih je trenutno 1139, to praktično znači da će njih 108, najkasnije do kraja godine dobiti otkaz.

 

Milikić obećao: Prilikom određivanja viškova presudno će biti bodovanje, a ne politika

„Od 108 radnika koliko predstavlja višak u svim javnim preduzećima i ustanovama, do sada se za dobrovoljan raskid radnog odnosa uz zakonsku otpremninu prijavilo njih četrdesetak. Očekujemo da će taj broj biti veći, i ne bi smelo da se dogodi da bez posla ostanu radnici čiji je status na neodređeno vreme, a da na radno mesto ostanu oni koji su na razne načine primljeni na određeno“, rekao je Milikić za Ist Media.

Interesantno je da je u javnom sektoru u Boru zaposlen gotovo isti broj radnika koliko u Aranđelovcu i Inđiji zajedno, iako spadaju u opštine sa sličnim brojem stanovnika.

„Analizirali smo rad preduzeća od osnivanja od 2002., gde je u nekima broj zaposlenih udvostručen, a obim posla isti“, rekao je Milikić i naveo primer Toplane, u kojoj je uoči odvajanja od Energane radilo 84 radnika, dok ih je sada 148.

 

Milikić upozorava da racionalizacija mora biti sprovedena brzo i bez velikih potresa, mada je njih nemoguće izbeći, jer, kada bude doneta skupštinska odluka o broju radnika, onda će jednostavno biti označen tehnološki višak.

O racionalizaciji radnih mesta u javnom sektoru biće reči na prvoj narednoj Skupštini opštine.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X