Promenljiva rudnička taksa može ugroziti investicije

477 0

BEOGRAD, (Sladjana van der Toorn, IST Media) Ukupna vrednost geoloških istraživanja u 2011. godini u Srbiji iznosi oko 50 miliona evra, izjavio je danas pomoćnik ministra mineralnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Zoran Danilović na Drugoj međunarodnoj konferenciji mineralnih resursa.

 

„Očekujemo da će narednih godina nivo investicija biti isti, ako ne i viši“, dodao je Danilović na konferenciji koja je održana u hotelu „Metropol Palace“ u Beogradu.

 

On je najavio zakonske promene u ovoj oblasti početkom sledeće godine.

 

S druge strane, predstavnici uspešnih istraživačkih kompanija su, kao glavni investitori u datoj oblasti, na konferenciji izrazili pozitivan stav o dosadašnjoj saradnji sa Vladom Srbije, ali i bojazan da bi potencijalne promene mogle otežati njihovo poslovanje u Srbiji.

 

Detalj sa Konferencije o mineralnim resursima

 

Zoran Danilović je rekao da će se izvršiti izmene postojećeg Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, ali da neće biti velikih promena, kao i da će se one ticati nadležnosti lokalne samouprave. Po svoj prilici, novi zakon će između ostalog ograničiti postojeća ovlašćenja lokalne samouprave, pošto se po njegovim rečima dosadašnji sistem nije dobro pokazao u praksi.

 

HENSON: POTREBNA JE PODRŠKA VLADE
„Okolnosti u Srbiji su pozitivne za posao geoloških istraživanja, ali treba imati u obzir da je dokazivanje ekonomičnosti projekta jako teško i da su šanse za pronalazak novih ležišta 1:1000. Ovo je težak posao i zato nam je potrebna sva podrška Vlade Srbije“, rekao je izvršni potpredsednik istraživanja kompanija „Avala resources“ i „Dunav resources“ , Šon Heson.

Još jedan primer potencijalnih zakonskih promena, o kome je nezvanično raspravljalo novo Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, jeste uvođenje “plivajuće” naknade za korišćenje mineralnih sirovina ili takozvane rudničke takse, što bi značilo da vlada Srbije krajem svake godine može menjati njenu visinu. Mnogi predstavnici rudarske industrije smatraju da bi ovakva praksa oterala mnoge investitore, s obzirom da bi Srbija zbog konstantnih promena postala sredina nesigurna za investicije.

 

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Rade Jelenković istakao je kao dva najznačanija problema u savremenom geološkom istraživanju i rudarstvu u Srbiji već pomenute rudničke takse i zaštitu životne sredine.

 

„Mi smo svedoci da se u proteklom periodu vodila intenzivna medijska kampanja protiv istraživanja nikla i nju vode lica koja ne poznaju savremene metode eksploatacije i prerade mineralnih sirovina. Takve kampanje mogu dovesti do urušavanja rudarske industrije u Srbiji i prekida geoloških istraživanja“, rekao je Jelenković.

 

Na konferenciji su pored pozitivnih rezultata kompanije „Avala resources“ istaknuti i uspesi kompanija koje posluju u oblasti Zapadne Srbije, kao što je projekat litijuma i bora „Rio Sava“, srpskog konglomerata internacionalne kompanije „Rio Tinto“, kao i „LithiumLi“ i „Ultra Lithium“, dok je projekat „Srbija Nikl“ u Centralnoj Srbiji još uvek pod znakom pitanja.

 

Na ovoj konferenciji, koja nosi naziv „Pokretačka snaga ekonomskog razvitka“, učestvovali su i kanadski ambasador Roman Vaščuk, predstavnik Ujedinjenih Nacija Vilijam Infante, ambasador Australije Helena Gej Študert, ambasador Švedske Krister Asp, generalni direktor „RTB Bor“ Blagoje Spaskovski , direktor „Kolubare“ Milorad Grčić i mnogi drugi značajni predstavnici i eksperti iz oblasti geologije i rudarstva.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X