NAJAVA: Novim putevima u novu budućnost, od RTB-a do Ziđina u Narodnoj biublioteci

90 0
borski susreti

 

Od 15. do 19 septembra u Narodnoj biblioteci Bor biće održane knjževne večeri i predavanja pod nazivom Novim putevima u novu budućnost. 

Program

Četvrtak, 15. septembar 

18–19 sati: otvaranje Borskih susreta

Upoznavanje sa istraživanjem i programom Borskih susreta; govore Dragan Stojmenović i Biljana Ćirić.

Izlaganje Jelice Jovanović: Infrastrukturiranje regiona. Materijalnost i neopipljivost Novog puta svile u Srbiji

Ovo istraživanje bavi se vrlo različitim projektima kineskih kompanija u Srbiji, ali je naglasak na industrijskim gigantima i velikim infrastrukturnim projektima koji su se u prethodnih 30 godina napadno zanemarivali, da bi se sada čudesno obnovili, zahvaljujući probitačnim međunarodnim sporazumima i bilateralnoj saradnji. Istraživanje pomno prati slučaj borskog RTB-a, koji je od 2018. u većinskom vlasništvu Ciđina (Zijin Copper), kao i rekonstrukciju srpskog dela železničkog Panevropskog koridora E75, koju je omogućila kineska kompanija za puteve i mostove (China Road and Bridge Corporation, CRBC) – primere obnove i ponovne izgradnje robusnih infrastrukturnih objekata.

 

Petak, 16. septembar

14:00 Poseta Krivelju, u organizaciji Jelice Jovanović, koju vodi Miloš Božić – Prva staza neočigledne lokalne istorije

Svakog popodneva, Jelica Jovanović će sa lokalnim saradnicima organizovati šetnje. Četiri lokalna pripovedača – radnik i meštanin sela ugroženog razvojem rudarstva; inženjer; prodavačica sira i student – vodiće grupe posetilaca u obilazak grada i njegove okoline i pričati o njegovoj istoriji i sadašnjosti iz sopstvene perspektive. Cilj šetnji je da se sagledaju i osveste lokalna sećanja i priče i da se razmotre različite relacije prema ekstraktivnoj ekonomiji oko koje je grad nastao

Mesto i vreme okupljanja: plato ispred Doma kulture, 10­–15 min. pre polaska. Broj mesta u autobusu za Krivelj ograničen je; zainteresovani treba da se prijave Jelici Jovanović do 12. septembra putem e-maila  [email protected]

17:30 Otvaranje arhive Priče između zidova umetnice Džesfi Dženg i zajedničko čitanje u Narodnoj biblioteci BorPriče između zidova predstaviće Violeta Stojmenović i Biljana Ćirić.

Priče između zidova su dugoročni participativni projekat prikupljanja ličnih zapisa (dnevničkih beleški, ispovesti, pesama, priča, eseja…) o zajedničkom iskustvu proživljavanja „nove normalnostiˮ i izgradnje žive arhive koja se može reprodukovati na različitim mestima. Realizacija projekta počela je tokom prvih lokdauna po čitavoj zemaljskoj kugli. Svakom autoru dodeljena je posebna fascikla. U Narodnoj biblioteci Bor biće pohranjeno oko 2.000 priloga šestotinak autora, pisanih na kineskom, srpskom, amharskom, engleskom, japanskom, nemačkom, koreanskom i mnogim drugim jezicima, a koji svi zajedno stvaraju jedan spomenik našem vremenu.

19:00 Kulinarski susreti Hua Juna i šefa Ćua –zajednička večera

Obroci su besplatni i svi su dobrodošli, ali je broj mesta ograničen. Zainteresovani treba da pošalju prijavu Huu Junu, do 12. septembra na [email protected] 

Prijava treba da sadrži datum večere na koju dolazite, Vaše ime i prezime i broj telefona. Polazak na večeru je iz biblioteke, nakon programa.

Subota, 17. septembar 

15:00: Druga staza neočigledne lokalne istorije Jelice Jovanović; sastanak je ispred Doma kulture 15 min. pre polaska.

17:00 Javno predstavljanje projekta Novim putevima u novu budućnost i istoimenog zbornika (As you go…u Narodnoj biblioteci Bor. Učestvuju saradnici odnosno predstavnici partnerskih ćelija: Ajgerim Kapar, platforma Artcom, Astana/Almati; Robel Temesgen, umetnik, Adis Abeba/Oslo; Sinkne Ešetu, pisac, Adis Abeba; Dragan Stojmenović, bibliotekar, NB Bor; Biljana Cirić, osnivačica Šta bi kustosiranje trebalo / moglo da bude i inicijatorka ovog istraživanja. Predstavljanje će biti na engleskom jeziku, s prevodom na srpski jezik.

19:30: Kulinarski susreti Hua Juna i šefa Ćua (prijave na imejl, do 12. septembra)

Nedelja, 18. septembra 

15:00 Treća staza neočigledne lokalne istorije Jelice Jovanović; okupljanje je ispred Doma kulture, 15 min pre polaska

17:30 Žalbeni performans Robela Temesgena u Narodnoj biblioteci Bor

„Razgovaraćemo o telesnim gestovima i pokretima iz naše lične i kolektivne prošlosti koji se koriste za izražavanje žalosti i ožalošćenosti. Na kraju ćemo odabrati nekoliko telesnih tehnika koje ćemo uvežbati na licu mesta i izvesti na mestu koje zajednički izaberemo. Tokom sesija ćemo ispitivati pojmove žaljenja, žalovanja, isceljenja i odgovornosti.ˮ

19:00 Kulinarski susreti Hua Juna i šefa Ćua (prijave na imejl, do 12. 9. 2022)

 

Ponedeljak, 19. septembar

14:00 Četvrta staza neočigledne lokalne istorije Jelice Jovanović; okupljanje je ispred Doma kulture, 15 min pre polaska.

17:30 Dragan Stojmenović goste upoznaje sa Zavičajnim odeljenjem Narodne biblioteke Bor.

 

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X