Najava: NAISSUS JAZZ Festival ništa manje interesantniji i tokom Jam session-a

438 0
NIŠ, (IST Media) Internacionalni susret džez muzičara “NAISSUS JAZZ” biće održan od 2. do 4. novembra 2018. godine u niškom Narodnom pozorištu uz brojne prateće aktivnosti i predfestivalsko veče 1. novembra u aleksinačkom Centru za kulturu i umetnost, saopštio je danas organizator.

“Želeli smo da ovogodišnji festival povežemo sa nastankom prvog festivala 1981. godine kome je najveću podršku dao Centar za kulturu i umetnost Aleksinac. Zato smo ove godine u plan i program upravo uvrstili tu opštinu, gde će predfestivalsko veče upravo biti u tom aleksinačkom Centru”, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare Varvara Anastasijević, organizator i predsednik udruženja Jazz club Naissus.

U Aleksincu će 1. novembra nastupiti Big bend RTS.

Naissus jazz fest poslednji put održan je 1993. godine, a ove godine, pod sloganom “Jazz Euphoria!” kroz tri festivalske večeri, publika će moći da sluša – Big Bend RTS (Srbija), St. Fusion band (Španija), Baptiste Herbin international quartet (Francuska), Vesnu Petković feat. Who Man Dog (Austrija), Schime Trio + One (Srbija) i Claus Raible trio (Nemačka/Švajcarska).

Milan Zdravković, član organizacionog odbora kaže da Festival nastavlja tradiciju “nečega što u sebi ima prefix susreta, a ovde, u ovoj ediciji festivala sve pršti od susreta”.

“Imate susrete nacija, susrete kultura, kroz nastupe ST Fusion u jednom program ćete imati brazilsku, japansku i naravno, džez tradiciju. Sa druge strane, opet imate to susretanje, da ne kažem sukob tradicionalnog mejnstrim džeza kroz nastupe Big benda RTS, i sasvim novog, modernog džeza ljudi koji plivaju, koji traže neku novu muziku, koji traže način da dođu do tih novih klinaca”, rekao je on.

Nakon koncerata u sali Narodnog pozorišta u Nišu, festival se seli u kafe bar Julijan Djupon, gde će svake večeri od 2 do 4. novembra od 23 sata nastupati i niške snage – domaći džez muzičari, Coffe shop band i Niški Jazztet.

Na kraju će im se na Jam sessionu pridružiti i ostali učesnici festivala.

Žarko Marković iz kafe bara Julijan Djupon, nije krio zadovoljstvo što će baš ovaj prostor na indirektan način biti deo organizacije festivala.

“Mi ćemo biti neka vrsta drugog stejdža, pogotovo što u takvoj muzici najviše i volim džem sešne. To jeste najbolji izraz – kako se slušaju i muzičari među sobom i energiju prenose na druge ljude,” kaže Marković.

U okviru Naissus jazz festa 3. i 4. novembra od 10 sati u Galeriji Sinagoga eminentni muzičari će održati i stručna predavanja pod nazivom “Kako i zašto zavoleti jazz…”, u saradnji sa Centrom za doživotno učenje Fakulteta umetnosti iz Niša. Teme koje će obrađivati su “Jazz kao umetnički fenomen 20. veka” i “Improvizovana muzika u sistemu obrazovanja”.

Detaljni program i biografije učesnika možete pogledati na sajtu Festivala.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X