NAJAVA: Miloš Baković Jadžić o značaj socijalističkih čitaonica u Srbiji s početka XX veka

345 0
narodna biblioteka bor

BOR, (IST Media) U petak 15. novembra od 18 sati Zavičajno odeljenje Narodne biblioteke Bor povodom 110 godina od osnivanja Socijalističke čitaonice u Zlotu, gde je pre 150 godina otvorena i prva čitaonica na prostoru matičnosti današnje Narodne biblioteke Bor, organizuje predavanje Miloša Bakovića Jadžića, pod nazivom Značaj socijalističkih čitaonica u Srbiji s početka XX veka.

Miloš Baković Jadžić je sociolog i politički aktivista iz Beograda. Član je Centra za politike emancipacije i Levog samita Srbije.

Jedan je od pokretača Studija socijalizma i predavača na političkoj školi Foruma Roma Srbije. Dugogodišnji je predavač i na sindikalnim forumima i seminarima. Autor je kratke studije „Dimitrije Tucović i Srpska socijaldemokratija u vreme Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata“ (Rosa Luxemburg Stiftung SEE, Beograd, 2014).

Sažetak izlaganja
Mnoge civilizacijske tekovine koje danas uzimamo zdravo za gotovo – poput opšteg prava glasa, radnog zakonodavstva, obrazovnog i zdravstvenog sistema – nastale su ponajpre dugotrajnim borbama radničkog pokreta. Njegov politički izraz je u Srbiji s početka XX veka predstavljala Srpska socijaldemokratska partija (SSDP). Ona je mnogo ulagala u obrazovanje svojih članova i simpatizera, između ostalog, pokretanjem radničkih škola, agitacione biblioteke, raznih časopisa, ali i socijalističkih čitaonica. Koliki je bio njihov značaj, posebno po selima, ako imamo u vidu činjenicu da je SSDP godinama gajila skepsu spram društvenog potencijala seljaštva? Kako se tada, a kako se danas shvata opseg javnih dobara i gde je njihovo mesto u triptihu ekonomije, kulture i politike?

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X