Nagrada Zoranov brk po drugi put Aleksandru Stojkoviću

345 0

ZAJEČAR, (IST Media) Treće večeri dana „Zorana Radmilovića“ odigrana je predsatava „Sabirni centar“ Narodnog pozorišta iz Banja Luke, a nagrada „Zoranov brk“ za glumačku bravuru, pripala je Aleksandru Stojkoviću za ulogu Janka Horvata.

 

 

„Odlučili smo da se vratimo u ne tako davnu prošlost, u Banju Luku i Krajinu 1990. godine, uoči rata u Hrvatskoj i BiH, u doba početka privatizacije i pljački velikih firmi pod maskom „stimulisanja privatnog biznisa“, i kroz ideju profesora istorije o stvaranju Gradskog muzeja narodne revolucije u želji da očuva tekovine NOB-a, lociramo kada je i kako (ponovo!) počelo i kako se razvijalo ludilo na ovim prostorima”, kažu autori predstave “Sabirni centar” Dušana Kovačevića u režiji Marka Misirače.

 

Sudeći po dugotrajnom aplauzu, za vreme i na samom kraju predstave, Banjalučani su oduševili zaječarsku publiku. U celoj paleti sjajno izvajanih likova, najdalje je otišao Aleksandar Stojković. Ovo je njemu drugi Zoranov brk, a prvi je dobio na prošlim Danima “Zorana Radmilovića” za ulogu Mićuna u komadu “Sinovi umiru prvi”.

 

“Nagrada je potvrda glumcu da dobro radi ali to ne sme da vas uljuljka. Mislim da je svaki glumac u ansamblu zaslužio nagradu i ne bi bilo nepravedno da ju je neko drugi dobio. Odlučile su nijanse”, rekao je Stojković po završetku predstave.

 

 

Odgovarajući na pitanje o radu na samom komadu, koji je premijerno izveden pre desetak dana,  Aleksandar Stojković, koji je ujedno i umetnički director Drame NPRS u Banjaluci, naglašava: “Mi smo se nekako brzo opredelili za ovaj komad i zbog i zbog samog teksta ali smo došli na ideju da napravimo mali dramaturški zahvat da sve stavimo u naše okolnosti u devedesete godine.

 

 

Večars, četvrtog dana festivala, svoje trodnevno gostovanje završava “Teatar de la Massue” iz Nice, dok će istovremeno u sali zaječarskog pozorišta biti premijerno prikazan film i promovisna knjiga o Zoranu Radmiloviću „Život iza zavese“, autora Dušpana Stojanovića.

 

Na večernjem program je predstava, u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, “Gola u kavezu”, rađena po tekstu Olje Runjić i u režiji Lea Lema, Teatra Moruzgva iz Zagreba.

 

Od 22 sata, u okviru pratećeg programa 26. Dana “Zorana Radmilovića”, publika će moći da vidi nedavno premijerno izvedenu predstavu “Made in Zaječar” po tekstu i u režiji Miroljuba Rikija Nedovića, Pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović”.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X