Nagrada Zoranov brk po drugi put Aleksandru Stojkoviću

385 0

ZAJEČAR, (IST Media) Treće večeri dana „Zorana Radmilovića“ odigrana je predsatava „Sabirni centar“ Narodnog pozorišta iz Banja Luke, a nagrada „Zoranov brk“ za glumačku bravuru, pripala je Aleksandru Stojkoviću za ulogu Janka Horvata.

 

 

„Odlučili smo da se vratimo u ne tako davnu prošlost, u Banju Luku i Krajinu 1990. godine, uoči rata u Hrvatskoj i BiH, u doba početka privatizacije i pljački velikih firmi pod maskom „stimulisanja privatnog biznisa“, i kroz ideju profesora istorije o stvaranju Gradskog muzeja narodne revolucije u želji da očuva tekovine NOB-a, lociramo kada je i kako (ponovo!) počelo i kako se razvijalo ludilo na ovim prostorima”, kažu autori predstave “Sabirni centar” Dušana Kovačevića u režiji Marka Misirače.

 

Sudeći po dugotrajnom aplauzu, za vreme i na samom kraju predstave, Banjalučani su oduševili zaječarsku publiku. U celoj paleti sjajno izvajanih likova, najdalje je otišao Aleksandar Stojković. Ovo je njemu drugi Zoranov brk, a prvi je dobio na prošlim Danima “Zorana Radmilovića” za ulogu Mićuna u komadu “Sinovi umiru prvi”.

 

“Nagrada je potvrda glumcu da dobro radi ali to ne sme da vas uljuljka. Mislim da je svaki glumac u ansamblu zaslužio nagradu i ne bi bilo nepravedno da ju je neko drugi dobio. Odlučile su nijanse”, rekao je Stojković po završetku predstave.

 

 

Odgovarajući na pitanje o radu na samom komadu, koji je premijerno izveden pre desetak dana,  Aleksandar Stojković, koji je ujedno i umetnički director Drame NPRS u Banjaluci, naglašava: “Mi smo se nekako brzo opredelili za ovaj komad i zbog i zbog samog teksta ali smo došli na ideju da napravimo mali dramaturški zahvat da sve stavimo u naše okolnosti u devedesete godine.

 

 

Večars, četvrtog dana festivala, svoje trodnevno gostovanje završava “Teatar de la Massue” iz Nice, dok će istovremeno u sali zaječarskog pozorišta biti premijerno prikazan film i promovisna knjiga o Zoranu Radmiloviću „Život iza zavese“, autora Dušpana Stojanovića.

 

Na večernjem program je predstava, u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, “Gola u kavezu”, rađena po tekstu Olje Runjić i u režiji Lea Lema, Teatra Moruzgva iz Zagreba.

 

Od 22 sata, u okviru pratećeg programa 26. Dana “Zorana Radmilovića”, publika će moći da vidi nedavno premijerno izvedenu predstavu “Made in Zaječar” po tekstu i u režiji Miroljuba Rikija Nedovića, Pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović”.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X