Nacionalističke pretnje u Boru osudila VNS. Bez reakcija zaštitnik građana, Savet za nacionalne manjine i Vlada Srbije

231 0
VNS Balasevic

 

Vlaška narodna stranka (VNS) iz Bora izrazila je zabrinutost povodom incidenta na etničkoj osnovi prema porodici albanske nacionanosti koja treću generaciju živi u ovom gradu.

Građanin Bora A.Z. i njegova porodica uznemiravani su poslednjih dana više puta na nacionalnoj osnovi. Na vratima njegovog stana ispisane su uvredljive poruke, a u poštansko sanduče su mu ubačena preteća pisma da se isele iz Bora. U međuvremenu su im nepoznate osobe bacile  kamen u prozor, a jedno vreme policija im je pružala 24 časa zaštite.

U Boru živi više od 20 etničkih manjina. Značajnih etničkih probelma do sada nije bilo čime se Bor može ponositi kao skladna multietnička sredina. Poslednji događaji, međutimm prete da ugroze ovo stanje, ocenio je lider VNS Predrag Balašević.

Vlaška narodna stranka smatra ovakve incidente neprihvatljivim i traži od nadležnih organa odlučnu reakciju.

Istovremeno ponovo alepujemo na vlast da onemogući stvaranje negativnog raspoloženja u društvu prema manjinama kroz medije bezbedonosni i školski sitem, čiji su rezultat upravo ovakvi indcidenti i tenzije, navedeno je u saopštenju.

Ova porodica se u međuvremenu obratila za pomoć zaštitniku građana, Savetu za nacionalne manjine i Vladi Srbije, ali reakcija nije bilo.

Jedan od članova porodice rekao je za IST media da ga je pozvao gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, koji je rekao da će preduzeti sve što je u njegovoj moći da se počinioci otkriju i da se ovakve stvari više ne dogode u multietničkom Boru.

Zabrinjavajuće je da se povodom ovog incidenta nije oglasio lokalni Savet za međunacionalne odnose.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X