Kultura

Na VENECIJANSKOM BIJENALU Srbiju predstavlja projekat o Boru – OSMI KILOMETAR

8. kilometar venecijanski bijenale

BOR, (IST Media)  Republiku Srbiju na 17. Bijenalu arhitekture u Veneciji 2020 predstavljaće rad “OSMI KILOMETAR”, jednoglasno je odlučio žiri u sastavu mr Ljiljana Miletić Abramović prof. Aleksandru Vuja, dr Tanja Damljanović Konli (Conley), Predrag Milutinović, prof. Zorica Savičić, Branko Stanojević, i Dejan Todorović.

Rad pod imenom „Osmi kilometar delo je autorskog tima u kome su Iva Bekić (odgovorni predstavnik), Irena Gajić, Dalia Dukanac, Stefan Đorđević, Snežana Zlatković, Mirjana Ješić, Hristina Stojanović i Petar Cigić.

Pobednički rad stavlja se u funkciju raspisanog arhitektonskog konkursa ZA IDEJNO REŠENJE “osmog kilometra”– kvalitativno novog prostora grada Bora a kroz temu „Kako ćemo živeti zajedno“ koju je postavio kustos bijenala Hašim Sarkis.

Kustus Hašim Sarkis i direktor Bijenala Paolo Baratta
Kustos Hašim Sarkis i direktor Bijenala Paolo Baratta

U tekstu pod nazivom Budućnost Bora u fokusu, pobedničkog rada koji će Srbiju predstavljati na Bijenalu 2020. u Veneciji u autorskom tekst gradnja.rs  obrazlaže se da stanovnici Bora u svakodnevnom govoru iskazuju pojedinačna mesta grada kroz meru njihove udaljenosti od rudarskog površinskog kopa Bor, koji računaju kao polaznu tačku – „nulti kilometar” ili „smak sveta„. Sistem orijentacije stanovnika analogan je načinu planiranja i izgradnje samog grada.

Tokom poslednje decenije sudbina rudarstva oscilovala je izmedu totalnog bankrota i euforično optimističnih projekcija razvoja usled restrukturacije i prodaje preduzeća Rudarsko-topioničarskog basena Bor kineskoj kompaniji „Ziđin majning“ 2019. godine.

Ovaj proces ispoljio je jednosmernost uticaja rudnika na kvalitet i način života ukupnog borskog stanovništva, a u aktuelnom trenutku proizvodi nedoumice stanovništva po pitanju opstanka grada. Stoga se slučaj Bora nudi kao poligon za promišljanje teme bijenala, fokusirajući pitanje „kako ćemo živeti zajedno“ na odnos materijalne osnove razvoja i fizičke strukture gradova, koji posredno pokreće pitanje strukture i promenljivosti gradske populacije.

Izložba i prateći program pokrenuti su nagoveštajem o izgradnji novog stambenog naselja na jugozapadnom obodu Bora kako bi se obezbedili stambeni kapaciteti za veći broj eventualnih doseljenika iz Kine povezanih sa novom vlasničkom i organizacionom strukturom RTB Bor.

O postavci izložbe

Postavka u paviljonu nastoji da u enterijeru paviljona rekreira fizičku napetost između površinskog kopa Bor i izgrađene strukture grada, kao prostorne manifestacije aktuelnog stanja ideje o odnosu život-rad i pokrene ih ka mogućnosti njihovog preispitivanja koju sugeriše proglas o raspisanom konkursu. Centralnost ideje o konkursu za projektovanje osmog kilometra ostvarena je dispozicijom i stepenovanjem osvetljenosti elemenata u enterijeru paviljona. Na kraćem zidu levo od ulaza postavljena je maketa topografije površinskog kopa, a nasuprot njemu na lightbox-u emituje se poziv anketnog konkursa.

Na ulaznom zidu postavljeni su ekrani na kojima se prikazuje multimedijalni sadržaj izložbe, a na suprotnom zidu obloženom bakarnim limom prikazan je crtež mape Bora nastao mašinskim sečenjem obloge. Različita materijalizacija i sadržaj podužnih zidova pojačavaju programski značaj podužne ose paviljona. Upravno na nju po zidovima i podu označene su linije koje objašnjavaju strukturu grada prikazanog na mapi kao niz kilometara udaljenosti od kopa. One ritmizuju podužni pravac i time dodatno fokusiraju svetleći konkursni poziv. Posetioci ulaze u paviljon upravno na pomenutu osu, tako da njihov prvi kontakt sa izložbom jasno ukazuje na centralnost odnosa rudnika kao mentalnog središta postojećeg grada i ideje o neophodnosti rekonceptualizacije ovog poretka u budućnosti kroz zamišljanje i projektovanje buduće gradske strukture. Na taj način omogućava se intuitivno razumevanje strateških tačaka nacionalnog predstavljanja na bijenalu.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

NAJAVA: Predstava “Tašta ne prašta” 1. marta u bioskopu “Zvezda”

Ist Media

NAJAVA: Muzičko-scenski recital KUD-a Bor „Vinogorje moje rujno“

Ist Media

U petak gošća Narodne biblioteke autorka romana “Meduze žive zauvek: dok ih ne uhvate”

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X