Na Svetski dan čistog vazduha zaustavljena stara topionica

415 0

BOR (IST Media), Na Svetski dan čistog vazduha, 3. novembra, zaustavljena je stara i od danas radi samo nova topionica, i to punim kapacitetom, kažu nadležni. Nova topionica je mehanički završena 23. decembra prošle godine, nakon čega su usledila tri meseca hladnog uhodavanja, a u martu i početak njenog rada.

 

Topionica PRESS (1)„Uporedo je radila i stara topionica da bismo pretapali hladni materijal koji se stvara kao normalna tehnološka pojava. U svetu gde nema starih topionica prodaju ga. Međutim, njegova cena je, nažalost, pala i previše bismo izgubili da smo ga prodavali. Petnaestog novembra počinje dokazni period u kome treba da dokažemo projektovane parametre nove topionice“, rekao je generalni direktor RTB-a, Blagoje Spaskovski.   

 

I Boban Todorović, direktor TIR-a, smatra da je ovo veoma značajan datum za građane Bora, ali i za sve koji rade u projektu rekonstrukcije topionice i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline.

 

Nakon četiri godine odgovornog i složenog rada na ovom projektu napokon smo dočekali dan kada je zaustavljena stara topionica i radi samo nova i to punim kapacitetom. Pored toga što nećemo imati emisiju sumpor-dioksida iznad dozvoljenih granica, mnogo ćemo i uštedeti pošto je stara topionica koristila ugalj, oko 40.000 tona godišnje, dok nova kao gorivo koristi sumpor iz tehnološkog procesa“, rekao je Todorović

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

There are 1 comments

  1. Svaka cast direktorima profesionalcima i strucnjacima kakve samo mi imamo dabome da je ogromna kolicina hladnog materijala normalna u procesu najsavremenijem na svetu ovi lonci sto se vide na slici nisu gubitak kako zlonamerni kazu vec cist dobitak za RTB jer svuda u svetu ovaj hladni se hladno prodaje a mi ne jok brale mi ga topimo ponovo i ponovo i ponovo jer jos malo ima do penzije i valja primiti jos neku platu za direktorsko mesto al kad nas provale da samo lazemo jbli smo jeza u ledja nema nam druge nego da nasu strucnost prodajemo negde u belom svetu i to najbolje u zemlji koja ne saradjuje sa interpolom.GLB.

    Reply

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X