Na Svetski dan čistog vazduha zaustavljena stara topionica

369 0

BOR (IST Media), Na Svetski dan čistog vazduha, 3. novembra, zaustavljena je stara i od danas radi samo nova topionica, i to punim kapacitetom, kažu nadležni. Nova topionica je mehanički završena 23. decembra prošle godine, nakon čega su usledila tri meseca hladnog uhodavanja, a u martu i početak njenog rada.

 

Topionica PRESS (1)„Uporedo je radila i stara topionica da bismo pretapali hladni materijal koji se stvara kao normalna tehnološka pojava. U svetu gde nema starih topionica prodaju ga. Međutim, njegova cena je, nažalost, pala i previše bismo izgubili da smo ga prodavali. Petnaestog novembra počinje dokazni period u kome treba da dokažemo projektovane parametre nove topionice“, rekao je generalni direktor RTB-a, Blagoje Spaskovski.   

 

I Boban Todorović, direktor TIR-a, smatra da je ovo veoma značajan datum za građane Bora, ali i za sve koji rade u projektu rekonstrukcije topionice i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline.

 

Nakon četiri godine odgovornog i složenog rada na ovom projektu napokon smo dočekali dan kada je zaustavljena stara topionica i radi samo nova i to punim kapacitetom. Pored toga što nećemo imati emisiju sumpor-dioksida iznad dozvoljenih granica, mnogo ćemo i uštedeti pošto je stara topionica koristila ugalj, oko 40.000 tona godišnje, dok nova kao gorivo koristi sumpor iz tehnološkog procesa“, rekao je Todorović

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 1 comments

  1. Svaka cast direktorima profesionalcima i strucnjacima kakve samo mi imamo dabome da je ogromna kolicina hladnog materijala normalna u procesu najsavremenijem na svetu ovi lonci sto se vide na slici nisu gubitak kako zlonamerni kazu vec cist dobitak za RTB jer svuda u svetu ovaj hladni se hladno prodaje a mi ne jok brale mi ga topimo ponovo i ponovo i ponovo jer jos malo ima do penzije i valja primiti jos neku platu za direktorsko mesto al kad nas provale da samo lazemo jbli smo jeza u ledja nema nam druge nego da nasu strucnost prodajemo negde u belom svetu i to najbolje u zemlji koja ne saradjuje sa interpolom.GLB.

    Odgovori

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X