Društvo

Na monitoru kod Doma zdravlja postavljen displej o kvalitetu vazduha. Neke parametre je nemoguće prikazati u realnom vremenu

monitor zagadjenje

 

Na Domu zdravlja u Boru nedavno je postavljen displej na kome građani u realnom vremenu mogu pratiti sadržaj sumpor dioksida, ugljen monoksida, azot dioksida i PM čestica u vazduhu.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, rekao je da je Bor prvi grad u Srbiji koji ima postavljen dispelj sa rezultatima kvaliteta vazduha, i najavio postavljanje još dva displeja. U centru grada i u EKO parku kod Studentskog doma.

Ušli smo u proces javnog i transparentnog obaveštavanja građana o kvalitetu vazduha, i to je jedan od načina da izvršimo pritisak na zagađivače da shvate da moraju još više uložiti u sistem prečišćavanja zemlje, vode i vazduha, rekao je Milikić.

Za ovaj projekat iz budžeta Grada Bora izdvojeno je 2,5 miliona dinara, a isti iznos i iz projekta UNDP-a.

Stranka slobode i pravde ocenila je da su podaci o zagađenju tačni, ali da pored navedenih parametara, nedostaju parametri za sadržaje teških metala u suspendodanim česticama a koji su se našli u javno objavljenoj analizi Instituta za rudarstvo i metalurgiju.

Podaci na ekranu nisu netačni, ali su nepotpuni. Sumpor dioksid je već neko vreme u zakonom dozvoljenim granicama, ali ono što se ne vidi golom okom i ne oseća, jesu tihe ubice i direktni uzročnici kancera, teški metali arsen i kadmijum, a oni po izveštaju Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru prelaze i više od 30 puta zakonom dozvoljene prosečne godišnje vrednosti, izjavila je Irena Živković, predsednik odbora SSP Bor i narodni poslanik.

Milikić, međutim, odgovara da će na displejima biti svi parametri koje je moguće objaviti u realnom vremenu.

U Institutu za rudartstvo i metalurgiju u Boru, instituciji koja analizira sadržaj suspendovanih PM čestica, rekli su za Ist media da se metodom koju koriste ne mogu izmeriti sadržaji teških metala u realnom vremenu, već se za njih radi analiza dnevnih uzoraka.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Gradsko veće u Boru predložilo kadrovske promene u Sportskom centru i Vodovodu

Ist Media

Članovi Senata Univerziteta u Beogradu u poseti Srbija Ziđin Koper

Ist Media

Povratak Živorada Žike Petrovića – novi direktor JKP Vodovod u Boru – Sindikat upozorava: Zaposleni rade u nehumanim uslovima

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X