Na Mokranjčevim danima više od 1000 učesnika. POBEDNIK – hor KORIKOS IZ NJUJORKA

304 0

Foto: Hor i Simfonijski orkestar RTS, dirigent Bojan Suđić 

NEGOTN, (IST Media, Tekst i foto: Zdenka Tomić) 54. “Mokranjčevi dani” u Negotinu zatvoreni su krajem nedelje koncertom Hora i Simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije pod upravom Bojana Suđića, koji sa ovim ansamblima šestu godinu zaredom nastupa u poslednjem festivalskom programu.

Ovoga puta, koncert naslovljen “Mokranjac i Mocart” doneo je Mokranjčevo “Opelo” i Mocartov “Rekvijem” a između dva duhovna programa, maestro Suđić, besednik ovogodišnjeg Festivala, smestio je i “Petu rukovet” Stevana Mokranjca.

Ne znam koliko ste strepeli od suočavanja Mokranjca i Mocarta, dve estetike viđenja posmrtne službe. Ja priznajem da nisam, zato što verujem u ono što je veličina Mokranjčevog dela i ne bojim se poređenja vokalnog i vokalno-instrumentalnog medija. To su dva sveta, ali dva sveta koja odišu stvaralačkom moći, koja će uvek naći put do srca – rekla je na zatvaranju “Mokranjčevih dana” dr Sonja Marinković, selektorka festivala.

Ona se maestru Suđiću zahvalila što je između “Opela” i “Rekvijema” postavio “Petu rukovet” jer nije hteo da dozvoli „suočavanje jednostavne, čiste skrušenosti pravoslavne molitve i pompeznosti zvuka katoličkog “Rekvijema” a da ne pokaže da je Mokranjac u vokalnom mediju bio veliki simfoničar, i da je znao da glas vaja tako moćno da mi čujemo ceo simonijski orkestar.

Tokom sedam festivalskih dana u Negotinu se okupilo više od hiljadu učesnika iz SAD, Rusije, Holandije, Rumunije, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Združeni horovi na otvaranju Festivala, dirigent Miloje Nikolić

Najviše je bilo horske muzike kroz nastupe 12 horova, od kojih je po prvi put na festival stigao i jedan iz Amerike, hor “Korikos” sa dirigentom Alekom Galambosom. Ovom ansamblu je pripala i titula pobednika Natpevavanja horova, statueta Stevana Mokranjca i pravo da naredne godine priredi celovečernji koncert na “Mokranjčevim danima”.

Sjajni kamerni orkestar “Ljubica Marić” pod upravom Radeta Pejčića, Pozorište na Terazijama, Jovan Maljković salsa bend, narodni ansambli, izložbe, tribine, promocije, dirigentski seminar “Od tradicionalnog ka inovativnom” koji je okupio 30 učesnika – sva ova dešavanja činila su program ove festivalske sezone.

Pobednici: Hor Korikos, dirigent Alek Galambos

U mestu porekla porodice Stojanović – Mokranju, već tradicionalno je priređen program “Niti tradicije” a nastup koji je u mokranjskoj crkvi priredio Kamerni mešoviti hor Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda pod upravom Milice Đokić bio je jedan od onih za pamćenje. Baš kao što će se dugo prepričavati najpre solo u “Šestoj rukoveti” na otvaranju Festivala tenora Ljubomira Popovića, a zatim i koncert „Zaprepletum Rasplepetum“ uz učešće Dragane Popović (mecosopran), Ljubomira Popovića (tenor) i klavirsku pratnju Milana Šumenkovića, posvećen obeležavanju decenije od smrti kompozitora Konstantina Babića.

Bio je to jedan veliki festival, kako to priliči veličini našeg uzora Stevana Stojanovića Mokranjca. Još jednom smo slavili njegovo ime, pronosili lepotu njegove muzike širom sveta i upoznali neke nove buduće prijatelje sa onim što je tradicija Negotina, Negotinske Krajine i našeg velikog Mokranjca – istakla je dr Sonja Marinković, selektorka Festivala.

Dečiji hor “Radost” iz Moskve, dirigent Jekaterina Aleksandrovna Dunajeva

Horsko stvaralaštvo kao okosnica ovogodišnjeg Festivala, pružilo nam jer priliku da čujemo zaista odlične horske ansamble, među kojima je svakako “Prepodobni Rafailo Banatski” iz Zrenjanina, pobednik Natpevavanja horova 2017. godine. Ovacije podmlađene publike na celovečernjom koncertu priređenom u Domu kulture, ali i na programu “Klasika u 11” pobrao je i Dečiji hor „Radost“ iz Moskve pod upravom Jekaterine Aleksandrovne Dunajeve.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X