Na jugoistoku Srbije od raka pluća godišnje oboli oko 400 ljudi

568 0

Na Klinici za lečenje plućnih bolesti Kliničkog centra Niš godišnje se otkrije oko 400 novoobolelih od karcinoma pluća, što je u odnosu na period pre 2000. godine povećanje od 27 odsto, izjavila je za agenciju Beta direktorka te zdravstvene ustanove Tanja Pejčić.

„Medju obolelima je više muškaraca nego žena, ali i žene sve češće oboljevaju. Broj obolelih žena raste brže od broja obolelih muškaraca“, kazala je Pejčić.

Na toj klinici u Knez Selu kraj Niša leče se pacijenti sa područja čitavog jugoistoka Srbije.

Po njenim rečima, oboleli od karcinoma pluća su obično srednjih godina i dugogodišnji su pušači.

Pejčić je kazala da će savremena imunoterapija koju će u naredne dve godine primati 60 pacijenata u Srbiji, a čija je primena nedavno najavljena, u Niš stići za mesec do dva.

Tom terapijom će se lečiti deset pacijenata. To nije mali broj s obzirom da se radi o „ciljanoj terapiji“ koju mogu da primaju samo pacijenti odabrani genetskim ispitivanjem.

Pejčić je kazala da je u okviru kliničkih ispitivanja na klinici u Knez Selu tu terapiju protekle tri godine dobilo šest-sedam pacijenata.

U Srbiji godišnje od karcinoma pluća oboli oko 5.500 ljudi.

Dosadašnja iskustva govore da je sa nelečenim karcinomom pluća period preživljavanja šest meseci, s hemoterapijom osam do 12 meseci, a s imunoterpaijom u proseku 30 meseci.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X