DruštvoSrbija

Na jugoistoku Srbije od raka pluća godišnje oboli oko 400 ljudi

Na Klinici za lečenje plućnih bolesti Kliničkog centra Niš godišnje se otkrije oko 400 novoobolelih od karcinoma pluća, što je u odnosu na period pre 2000. godine povećanje od 27 odsto, izjavila je za agenciju Beta direktorka te zdravstvene ustanove Tanja Pejčić.

“Medju obolelima je više muškaraca nego žena, ali i žene sve češće oboljevaju. Broj obolelih žena raste brže od broja obolelih muškaraca”, kazala je Pejčić.

Na toj klinici u Knez Selu kraj Niša leče se pacijenti sa područja čitavog jugoistoka Srbije.

Po njenim rečima, oboleli od karcinoma pluća su obično srednjih godina i dugogodišnji su pušači.

Pejčić je kazala da će savremena imunoterapija koju će u naredne dve godine primati 60 pacijenata u Srbiji, a čija je primena nedavno najavljena, u Niš stići za mesec do dva.

Tom terapijom će se lečiti deset pacijenata. To nije mali broj s obzirom da se radi o “ciljanoj terapiji” koju mogu da primaju samo pacijenti odabrani genetskim ispitivanjem.

Pejčić je kazala da je u okviru kliničkih ispitivanja na klinici u Knez Selu tu terapiju protekle tri godine dobilo šest-sedam pacijenata.

U Srbiji godišnje od karcinoma pluća oboli oko 5.500 ljudi.

Dosadašnja iskustva govore da je sa nelečenim karcinomom pluća period preživljavanja šest meseci, s hemoterapijom osam do 12 meseci, a s imunoterpaijom u proseku 30 meseci.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Da li se sećate priče o Ivči? Posle osam meseci evo nastavka

Ist Media

U nedelju u Domu zdravlja preventivni pregledi bez zakazivanja

Ist Media

Apoteka u Domu zdravlja izdata u zakup. Na licitaciji ponuđeno 325.000 dinara mesečno

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X