Ekonomija

Na jalovini rudničkih kopova u Boru niče solarna elektrana

Dr Sasa Savic, SS&A, Dr Mile Bugarin IRM Bor, Zoran Butulija, Netinvest

 

Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, kompanija “Netinvest” iz Beograda i švajcarska kompanija “S2P Electric”, koja je u
vlasništvu “SS&A Power Group”, potpisale su Ugovor o zajedničkom Projektu razvoja i izgradnje solarne elektrane od 56 MW u Boru.

Ovo će biti prva solarna elektrana te snage u Srbiji i ona će biti izgrađena po najvišim ekološkim standardima, na prostoru ugrožene ekološke zone rudarskog otpada koja će biti pretvorena u solarni ekološki park, rečeno je nakon potpisivanja ugovora.

Investicija vredna 40 miliona evra, obezbediće radna mesta za domaće stručnjake koji će raditi na projektu zajedno sa kolegama iz inostranstva.

Početak radova na izgradnji planiran je za 2022.godinu.

Implementacijom ovog Projekta, Bor i okolina će dobiti značajan izvor električne energije dobijene bez emisije ugljen dioksida.
Osim toga što će dobijena energija biti zelena, a vazduh čistiji, solarna elektrana će biti izgrađena na zemljištu koje je degradirano, nema upotrebnu vrednost i do sada je stajalo neiskorišćeno, obrazložili su investitori.

U pitanju je lokacija koje je poznata kao „Visoki planiri“ – odlagalište jalovine sa rudničkih kopova u Boru. To je veštački stvoreno neplodno zemljište koje je idealna lokacija za postavljanje solarnih panela, zahvaljujući položaju i izloženosti suncu.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

[VIDEO] Ziđin Majningu nagrada Privredne komore Srbije za poslovni uspeh

Ist Media

Ziđin: Nakon testiranja metalurških agregata u toku kontrola rada

Ist Media

[VIDEO nove Elektrolize] Ministar privrede: Ziđin trostruko premašio obaveze investiranja u nekadašnji RTB

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X