Na istražnim poljima na Crnom Vrhu do sada otkrivena ležišta sa 72 tone zlata

769 0
Detalj sa Bigar Hilla

BOR, (IST Media) Kanadska kompanija Avala Resources, koja istražuje mineralne resurse u istočnoj Srbiji, saopštava da su nakon završetka poslednjeg proračuna rezervi na istražnom polju „Korkan“ na Crnom Vrhu, ustanovljene nove rudne rezerve od 30 tona zlata.

 

„Sa već otkrivenim rezervama na istražnom polju „Bigar Hill“ na istoj planini, to ukupno iznosi 72 tone zlata sa graničnim sadržajem zlata od 0,6 grama po toni”, rekao je menadžer istraživanja u Avali Resources Justin van der Toorn.

 

“ Kao jedna od najvećih istražnih kompanija u Srbiji, ponosni smo što možemo da objavimo novo otkriće. Ono predstavlja veliko dostignuće za naš čitav istraživački tim i jasno pokazuje potencijale za dalja otkrića uz moderan i sistematski pristup istraživanju. Imali smo uspešnu godinu istraživanja i ovi rezultati nas vode dalje ka našem cilju da razvijemo ovaj, već postojeći projekat zlata. Naš sledeći cilj će biti izrada preliminarne ekonomske procene, nakon čega će kompanija moći da pređe u fazu predizvodljivosti“, naglasio je ovaj stručnjak.

 

Prema njegovim rečima, krajnji cilj svake istraživačke kompanije je da se nova otkrića razviju do aktivnih rudnika, a Avala Resources „naporno radi ka tom cilju“.

 

„Trenutno se fokusiramo na tehničke i ekonomske aspekte od kojih će zavisiti da li je ovaj rudarski projekat izvodljiv, i s tim u vezi u toku je izrada nekoliko studija u kojima se ispituju najbolje metode da bi se obezbedila ekonomska isplativost projekta otvaranja rudnika,” dodao je van der Toorn.

 

ČEKAJU SE REZULTATI SA KRAKU PEŠTERA
Avala Resources je u oktobru završila istraživanja na lokalitetu Kraku Pešter gde je urađeno 16.000 metara bušotina. Sledeći korak je izračunavanje bilansa zlata na osnovu rezultata iz tih bušotina, što će obraditi konsultatntska firma AMC iz Velike Britanije.

 

On je naznačio da do kraja ove godine Avala Resources treba da objavi pronalazak još jednog manjeg resursa na istražnom području „Kraku Pešter“, koji se nalazi tri kilometra južno od „Bigar Hilla“.

 

Tokom devet meseci ove godine, Avala Resources je u ovaj projekat, pod zajedničkim nazivom „Timok“, investirala preko 20 miliona dolara, a u protekle dve godine u iste svrhe investirano je preko 50 miliona dolara.

 

Od stene do zlata

 

Prva faza istraživanja - pregled stena

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X