Ekonomija

Na Homolju atraktivna farma koza. Očekuju da budu lider na Balkanu

ŽAGUBICA, (IST Media) U ataru sela Bliznak u opštini Žagubica posluje moderna farma koza „Bela reka – Farmland“, u kojoj 50 radnika iz okolnih sela proizvodi izuzetno kvalitetan kozji sir. Čista sredina i idealni uslovi za razvoj kozarstva, primetila je prošle godine beogradska firma „Jerry Catering Service“, koja je zakupila taj prostor.

 

koze_feat

Cilj firme je, kako kažu, da kozarstvo razvije na najviši mogući nivo, sa krajnjim ciljem – postati lider na Balkanu.

Upravnik farme, Milan Grozdanović, naglašava da novi vlasnik planira da proizvodnju kozjeg sira podigne na viši nivo, izgradnjom veće mlekare sa 2.000 muznih grla od čega će se napraviti pravi brend – „Homoljksi koziji sir“.

„Kompanija je prepoznala ovaj kraj kao pravi dragulj Srbije, pa pored proizvodnje sira i proizvoda od kozjeg mleka, misli se i na razvoj turizma. U planu je izgradnja hotela sa pet zvezdica kako bi se gostima omogućio prijatan borvak u ovom delu Srbije“, kaže Gvozdenović.

On otkriva da se trenutno radi na selekciji koza i kupovini novih, a razmišlja se i o uvozu ovih životinja iz Francuske i Španije.

 

hotel_koze

S obzirom na manjak posla u Despotovcu, Petrovcu na Mlavi i Žagubici, radnici koji rade na ovoj farmi na tromeđi tri opštine, zadovolji su i platom i osmočasovnim radnim vremenom.

Kažu da je posao lep, da nije težak, i da je dobro što će biti posla i za mlade. Svi su složni da je dobar i kolektiv i organizacija.

Svi smo jedna porodica, poručili su.

Farmu su posetili predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović i Olivera Pauljeskić.

Pavlović je podsetio da se poljoprivredom, stočarstvom i kozarstvo bavi 80 posto ovdašnjeg stanovništva, pa da zato ovakve farme treba negovati i podržati.

U razgovoru sa investitorom, nakon završenih investicija, biće zaposleni preko 130 radnika, što na farmi što u hotelijerstvu, zadovoljan je Pavlović.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

ZIJIN: Srbija će postati najveći proizvođač bakra u Evropi

Ist Media

Su Yongding novi generalni direktor Srbija Ziđin Majning

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X