Društvo

Na Festivalu zmajevih čamaca borski fudbaleri učili da pripreme ZONGZI i sa Kinezima igrali u meštovitom timu

Festival zmajevih camaca

Foto: Ist media

U rudniku bakra i zlata Čukaru Peki danas je obeležen “Festival zmajevih čamaca”, tradicionalni kineski praznik koji je 2009. godine stavljen na UNESCO-vu listu svetske nematerijalne kulturne baštine.

Kineska kompanija “Srbija Ziđin Majning” (SZM) je kao domaćin pripremila bogat program za mlade sportiste Fudbalskog kluba Mali Bor kojima je na početku bio prikazan kratak film o samom rudniku Čukaru Peki koji obiluje zelenilom, travnatim i cvetnim površinama ali i mestima za rekreaciju i sport.

Yan Minghui, zamenik generalnog direktora u kompaniji SZM, poželeo je dobrodošlicu svim gostima, ističući od kakvog je značaja današnji tradicionalnii praznik koji se proslavlja u znak sećanja na rodoljuba i pesnika koji je pre 2300 godina položio svoj život za otadžbinu koja je tada bila na meti okupatorskih napada.

Festival zmajevih camaca Yen Minghui
Yan Minghui

Na ovaj praznik se okupljamo sa članovima svoje porodice, te jedni drugima želimo sreću, blagostanje i zdravlje, rekao je Minghui.

Mladi sportisti su se oprobali i u pravljenju tradicionalnog kineskog jela “zongzi” – pirinčanih knedli u bambusovom listu koje se puni smesom slatkog pirinča, i dodataka poput kandiranog voća, kestena i kikirikija, i tradicionalno se sprema za “Festival zmajevih čamaca”.

Nadamo se da će današnjim učestvovanjem u pravljenju pirinčanih knedli, mladi fudbaleri zajedno sa nama proslaviti ovaj tradicionalni praznik na koji smo izuzetno ponosni, i da će preko ove kulturne razmene moći da se bliže upoznaju sa običajima, izjavila je Guo Ruxi.

Festival zmajevih camaca Guo Ruxi
Guo Ruxi – Pomoćnica menadžera generalnog direktora

 Dosta toga smo danas obišli i videli kako funkcioniše rudnik. Naučila sam i kako se pravi zongzi i baš smo bili dobro ugošćeni, kaže mlada fudbalerka kluba Mali Bor Anastasija Jovanović.

Festival zmajevih camaca Anastasija Jovanovic FK Mali Bor
Anastasija Jovanović FK Mali Bor

Čini se da je najveće oduševljenje, za oba naroda, izazvao početak fudbalskih utakmica na novoizgrađenom stadionu kraj samog rudnika, u delu za rekreaciju i sport na otvorenom, sa čim se složio i Wei Xin.

Festival zmajevih camaca Wei Xin DSC08972
Wei Xin

Muškarci obožavaju fudbal bez obzira iz koje zemlje potiču. Mališani iz FK Mali Bor su odlični fudbaleri i bilo  je uživanje igrati sa njima. Ovo je početak jedne još bolje, kvalitetnije i čvršće saradnje, zadovoljan je Wei Xin.

Vladan Tričković, trener FK Mali Bor, zaključuje da je današnji događaj jedno lepo iskustvo i za decu i za odrasle, ali i idealna prilika da se upozna kineska kultura, njihova hrana, i odigra revijalni meč na kome će se priključiti i mladići iz Kine.

Festival zmajevih camaca DSC08987
Vladan Tričković sa fudbalerom tima Mladi Bor Vukom Eskićem

Danas ćemo zaokružiti jedno lepo druženje i verujem da će u daljem periodu sve biti na višem nivou, i da će se ostvariti dublja, bolja i kvalitetnija saradnja što je neminovnost jer se naše kulture sad zbližavaju, dodao je Tričković.

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Porukom “SVI SMO DRUGAČIJI ALI SMO SVI JEDNAKI” obeležen dan škole VIDOVDAN

Miloš Marković

Milikić: Do oktobra završetak radova na krovu zatvorenih bazena

Miloš Marković

E-kapija: Kod Bora će se graditi tri naselja za oko 2.250 stanovnika. Predviđeno i za preseljenje sela Krivelj

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X