Na Crnom vrhu tokom vikenda oko 300 skijaša. Evo ko je zatajio za pravovremeno otvaranje sezone

309 0

BOR, (IST Media, S.T.) Skijalište na Crnom vrhu, na kome je proteklog vikenda pokrenuta žičara i koliko-toliko na brzinu tabačem uređena staza za skijaše, u subotu i nedelju posetilo je oko tri stotine zaljubljenika u zimske sportove. Žičara se nije naplaćivala.

 

Javna ustanova Sportski centar “Bor”, kome je opština ustupila skijalište na upravljanje nakon gašenja Borskog turističkog centra (iako ustanove ne mogu da se bave skijalištima), nije preduzeo nikakve aktivnosti da se žičara “razradi” uoči sezone, pa je u subotu došlo do toga da žičara zablokira u toku rada, te su do popravke, skijaši jedno vreme proveli “u vazduhu”.


 

A da je skijalište trebalo pokrenuti već nakon prvog snega početkom januara, čime bi i broj turtista u hotelu “Jezero” bio znatno veći a borski skijaši zadovoljni, i da je to predočeno i lokalnoj samoupravi i direktoru Sportskog centra Milanu Iliću, potvrdila nam je u razgovoru za IST Media direktorica ugašenog Borskog turističkog centra (BTC), Studenka Kovačević.

 

“Ministarstvo finansija je lokalnoj samoupravi još u aprilu 2016. poslalo dopis da BTC ne može da postoji u tom obliku, a dopis mi je predat tek šest meseci kasnije. Opština Bor je trebalo da kao nosilac prava nad žičarom i skijalištem pošalje dopis i da se Crni vrh proglasi prostorom za skijanje. Nažalost, to nije učinjeno, Crnim vrhom se niko nije bavio jer se smatra neprofitabilnim, iako je u budžetu za to određena pozicija”, napominje ova poslanica u republičkoj Skupštini.

 

Kaže da je na vreme molila da se pronađe neko drugo rešenje, ali su sastanci sa opštinskim čelnicima bili zamazivanje očiju, jer opštini, kako kaže, nikada nije bilo stalo do Crnog vrha.

 

 

“Pre gašenje BTC, a pripremajući se za zimsku sezonu, kupila sam rezervne gume za tabač i gorivo, dok je žičara ostavljena osposobljena za rad. Međutim, niko nije razmišljao šta dalje sa Crnim vrhom i kakva je strategija za budućnost skijališta”, kaže ona.

 

Prema njenim rečima, načelnica opštinske uprave Ljubinka Jelić je bila uporna pri stavu da je skijalište neisplativo. “Počelo je svaljivanje krivice sa jednog na drugog i niko nije razmišljao da skijalište treba da bude opšti interes grada Bora. Ii zbog razvoja turizma i zbog animiranja dece da se bave ovim zdravim sportom”, kaže Studenka Kovačević.

 

Problem je nastao i zbog toga što na vreme nije raspisana javna nabavka za potrošnju električne energije za žičaru, mada je uz malo dobre volje i pritiska, problem ubrzo pronađen.

 

Istovremeno sa pokretanjem skijališta, na platou kod Sportskog centra otvoreno je i klizalište za mališane.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X