Kultura

Na Borskom jezeru počela likovna kolonija Ziđin Art 2023. Najbolji radovi biće nagrađeni

zijin art 2023.

 

U susret Danu rudara Srbije, u organizaciji dve Ziđinove kompanije (Ziđin Koper i Ziđin Majning), na Borskom jezeru započela je likovna kolonija “Ziđin Art 2023” uz učešće 41 slikara i ljubitelja slikarstva.

Slikari iz Beograda, Zemuna, Niša, Donjeg Milanovca, Svrljiga, Knjaževca, Kladova, Zaječara, Negotina, Bora i Majdanpeka, tokom kolonije biće narednih pet dana gosti hotela “Jezero”. Slikaće na otvorenom i to tehnikom po izboru, a teme su podeljene u dve kategorije.

U prvoj su teme vezane za razvoj rudarske industrije u Boru i Majdanpeku, uključujući pejzaže rudnika, rudarsku opremu i objekte, rudare itd. Druga kategorija podrazumeva pejzaže Bora i Majdanpeka, karakterističnu arhitekturu, motive iz istorije i kulture, nacionalna obeležja, ekonomski razvoj i dostignuća Bora.

Svi oni moći će da izraze svoju kreativnost, da uživaju u opuštenoj stvaralačkoj atmosferi, da na pravi način iskažu misli i osećanja i da na platno ili papir prenesu bogatstvo svoje mašte i svog unutrašnjeg sveta, a inspiraciju će potražiti u živopisnim pejzažima Bora, Majdanpeka i Borskog jezera, naveli su organizatori.

Slikarka Aleksandra Kovačević iz Čačka u Boru je prvi put.

Bilo mi je zanimljivo i intrigantno da posetim Borsko jezero i nadam se da će mi biti inspirativno, rekla je Aleksandra, kojoj je u planu da slika rudarske kopove.

aleksandra kovacevic slikarka
Aleksandra Kovačević

Njena koleginica iz Negotina Anita Gavrilović oduševljena je prijemom i organizacijom.

Prijavila sam se da oslikam površinski Kop Veliki Krivelj, i jedva čekam da odem na teren, rekla je Anita, koja će od sutra na koloniji slikati akrilnim bojama.

Anita Gavrilović slikarka
Anita Gavrilović slikarka

Radovi nastali u vreme trajanja manifestacije ostaće u vlasništvu kompanije, a Ziđin će od 1. do 10. avgusta u hotelu “Jezero” organizovati izložbu slika.

Šef kabineta generalnog direktora Ziđin Koper Wen Hongzi, izrazio je nadu da će, čak i po ovakvim ekstremnim vrućinama, slikari moći da u opuštenoj i stvaralačkoj atmosferi na pravi način uspeti da na platno prenesu svoja osećanja i bogatstvo mašte.

Nadam se da ćete svi biti inspirisani živopisnim pejzažima Bora, Majdanpeka i Borskog jezera, i da će tokom kolonije nastati umetnička dela na koje ćemo svi biti ponosni, rekao je Wen i podsetio na reči slavnog slikara Edgara Dega da “umetnost nije ono što vidiš već ono što vide drugi”.

wen luka i bo Zijin

Na Dan rudara Srbije, 6. avgusta, autorima nagrađenih radova biće uručene novčane nagrade.

Fond za nagrade iznosi 4.100 evra u dinarskoj protivvrednosti, pa će biti dodeljena jedna prva, dve druge, tri treće i 10 podsticajnih nagrada. Prva nagrada vredi hiljadu evra, druga 600, treća 300, a podsticajna 100 evra.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Nova cena kompleta ulaznica za Nišville 2024

Ist Media

Poznata još dva imena koja će nastupiti na ovogodišnjem Nišvilu. Sjajna Dženi Mekferson i jazz trubač Teo Kroker

Ist Media

Otvorena izložba učeničkih radova sa grafičke radionice “Bor danas”. Evo imena nagrađenih

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X