Na Borskom jezeru počela likovna kolonija Ziđin Art 2023. Najbolji radovi biće nagrađeni

255 0
zijin art 2023.

 

U susret Danu rudara Srbije, u organizaciji dve Ziđinove kompanije (Ziđin Koper i Ziđin Majning), na Borskom jezeru započela je likovna kolonija “Ziđin Art 2023” uz učešće 41 slikara i ljubitelja slikarstva.

Slikari iz Beograda, Zemuna, Niša, Donjeg Milanovca, Svrljiga, Knjaževca, Kladova, Zaječara, Negotina, Bora i Majdanpeka, tokom kolonije biće narednih pet dana gosti hotela “Jezero”. Slikaće na otvorenom i to tehnikom po izboru, a teme su podeljene u dve kategorije.

U prvoj su teme vezane za razvoj rudarske industrije u Boru i Majdanpeku, uključujući pejzaže rudnika, rudarsku opremu i objekte, rudare itd. Druga kategorija podrazumeva pejzaže Bora i Majdanpeka, karakterističnu arhitekturu, motive iz istorije i kulture, nacionalna obeležja, ekonomski razvoj i dostignuća Bora.

Svi oni moći će da izraze svoju kreativnost, da uživaju u opuštenoj stvaralačkoj atmosferi, da na pravi način iskažu misli i osećanja i da na platno ili papir prenesu bogatstvo svoje mašte i svog unutrašnjeg sveta, a inspiraciju će potražiti u živopisnim pejzažima Bora, Majdanpeka i Borskog jezera, naveli su organizatori.

Slikarka Aleksandra Kovačević iz Čačka u Boru je prvi put.

Bilo mi je zanimljivo i intrigantno da posetim Borsko jezero i nadam se da će mi biti inspirativno, rekla je Aleksandra, kojoj je u planu da slika rudarske kopove.

aleksandra kovacevic slikarka
Aleksandra Kovačević

Njena koleginica iz Negotina Anita Gavrilović oduševljena je prijemom i organizacijom.

Prijavila sam se da oslikam površinski Kop Veliki Krivelj, i jedva čekam da odem na teren, rekla je Anita, koja će od sutra na koloniji slikati akrilnim bojama.

Anita Gavrilović slikarka
Anita Gavrilović slikarka

Radovi nastali u vreme trajanja manifestacije ostaće u vlasništvu kompanije, a Ziđin će od 1. do 10. avgusta u hotelu “Jezero” organizovati izložbu slika.

Šef kabineta generalnog direktora Ziđin Koper Wen Hongzi, izrazio je nadu da će, čak i po ovakvim ekstremnim vrućinama, slikari moći da u opuštenoj i stvaralačkoj atmosferi na pravi način uspeti da na platno prenesu svoja osećanja i bogatstvo mašte.

Nadam se da ćete svi biti inspirisani živopisnim pejzažima Bora, Majdanpeka i Borskog jezera, i da će tokom kolonije nastati umetnička dela na koje ćemo svi biti ponosni, rekao je Wen i podsetio na reči slavnog slikara Edgara Dega da “umetnost nije ono što vidiš već ono što vide drugi”.

wen luka i bo Zijin

Na Dan rudara Srbije, 6. avgusta, autorima nagrađenih radova biće uručene novčane nagrade.

Fond za nagrade iznosi 4.100 evra u dinarskoj protivvrednosti, pa će biti dodeljena jedna prva, dve druge, tri treće i 10 podsticajnih nagrada. Prva nagrada vredi hiljadu evra, druga 600, treća 300, a podsticajna 100 evra.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X