Kultura

Na Borskom jezeru otvorena izložba slika Zijin Art 2023. Prva nagrada Aleksandri Kovačević iz Čačka

zijin-art-2023-05

 

U hotelu Jezero na Borskom jezeru, sinoć je otvorena  izložba radova nastalih tokom likovne kolonije “Zijin Art 2023”u kojoj je učestvovalo 50 srpskih slikara i ljubitelja slikarstva, a po oceni žirija, najbolji rad imala je master likovna umetnica Aleksandra Kovačević iz Čačka, koja je apstraktno predstavila boje i reljefe površinskog kopa Veliki Krivelj.

Najbolje radove je izabrao stručni žiri kojim je predsedavao Milan Stošić, a pomoć u ocenjivanju velikog broja radova pružile su mu kolege Milan Ristić i Uroš Petrov.

zijin-art-2023-04

Druga nagrada pripala je slici Impresija Boranke Ivane Dunjić i likovnom delu Sunce (još uvek izlazi) na istoku koje je naslikao Dragiša Trujkić Paf.

Treću nagradu poneli su Ljubomir Cekić za sliku pod nazivom Goribor, Sara Ljubić Bor Spava i Slađana Đurđekanović Mirić Površinski kop u Boru. Žiri je pohvalio još deset likovnih radova, pa će tim autorima biti uručena podsticajna nagrada.

zijin-art-2023-01

Predsednik tročlanog žirija je iz ugla svoje profesije ispričao kako je proteklo žiriranje i izneo svoje utiske o Zijin Artu.

Bilo je pravo uživanje ocenjivati radove nastale tokom kolonije Zijin Art 2023 i čuti najpozitivnije utiske učesnika o gostoprimstvu i druženju na Borskom jezeru. Svako se na svoj poseban i jedinstveni način izrazio, pa je nezahvalno reći čija je slika lepša, ali smo gledali da one ispune neke umetničke kriterijume, rekao je Stošić, koji se organizatoru zahvalio na ukazanom poverenju.

Dve Ziđinove kompanije, Srbija Ziđin Koper i srbija Ziđin Majning pokrenule su ovaj kreativni projekat uoči Dana rudara Srbije sa namerom da se njime promovišu predeli Bora i Majdanpeka koji su jedinstveni po mnogo čemu.

Poverenje organizatorima je ukazalo četrdesetak učesnika prve slikarske kolonije, a grupi od desetak Borana pridružili su se slikari iz Beograda, Niša, Zemuna, Čačka, Svrljiga, Negotina, Donjeg Milanovca, Majdanpeka i Kladova.

Sadašnju postavku čini 50 slika, rađenih tehnikom po izboru, na kojima su prikazani kopovi, flotacije ali i živopisni pejzaži, te je izložba privukla brojne posetioce i zaljubljenike u umetnost.

Šef  Kabineta generalnog direktora Srbija Ziđin Koper Ven Hongzi izrazio je nadu da će posetioci izložbe Zijin Art do 10. avgusta pronaći sliku o kojoj će dugo razmišljati.

zijin-art-2023-06

Najpre moram da izrazim veliko zadovoljstvo što vas je večeras ovde u ovolikom broju. To znači da smo uspeli i da je ovaj pilot-projekat dve Ziđinove kompanije u potpunosti ispunio naša očekivanja. Nadam se da je ispunio i vaša, a i da smo se pokazali kao dobri domaćini. Već sam obećao medijima da će Zijin Art nastaviti da živi i da planiramo da manifestacija postane tradicionalna. To večeras potvrđujem i pred svima vama i obećavam da ćemo se dogodine potruditi da privučemo veći broj ljubitelja lepe umetnosti, rekao je Hongzi.

Slike će ostati u vlasništvu Ziđina i biti na zidovima poslovnih prostorija, sale za sastanke, ali i u hotelu.

Postavku i organizaciju pohvalila je istoričarka umetnosti, slikarka i keramičarka, Slađana Đurđekanović Mirić. Boranima poznata kao dugogodišnja direktorka Muzeja rudarstva i metalurgije, ali i kao predsednica Udruženja likovnih umetnika “Vane Živadinović Bor”, Slađana je bila i učesnica prve Ziđinove kolonije.

Stilski različite, sa preovlađujućom ekspresijom do asocijativnog i apstraktnog izraza, slike su rezultat raznolikih likovnih poetika i senzibiliteta. Najbolji radovi poseduju izrazitu snagu, suvereno vladanje slikarskom površinom, svežinu, bogat kolorit i specifično viđenje i interpretaciju slikarskih motiva. To je početak formiranja neprocenjive likovne kolekcije i dobro ulaganje u budućnost, jer vrednost umetničkih dela protokom vremena uvek raste. Radujem se što će Bor zahvaljujući “Zijin Artu” postati centar slikarstva u Srbiji, rekla je ona.

Organizatori se nadaju da će kolonija dobiti karakter internacionalnog umetničkog događaja, kao i da će ovogodišnja zbirka slika dobiti brojne pozitivne kritike.

 

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

“Gorki smeh” nikad slađi – sa književne večeri satiričnih kratkih formi

Miloš Marković

[NAJAVA] Danas u borskoj biblioteci – umetnica Milica Ružičić

Ist Media

U subotu predstava za decu – POKAHONTAS

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X