Muzej proslavio 65 godina postojanja: Vratili smo publiku u muzej

259 0

BOR (IST Media, Ivana Milovanović) Posle Sombora i Kikinde, a pre Kruševca, Valjeva i Zaječara, na inicijativu Saveza boraca, 15. decembra, davne 1950. godine, u Boru je otvoren muzej. Nekoliko meseci nakon otvaranja u jednoj od gradskih kafana održana je i prva izložba. Tada su nabavljeni i prvi eksponati, među kojima i mapa Đorđa Andrejevića Kuna “Krvavo zlato”.

 

Detalj grafičkog lista iz mape “Krvavo zlato”
Detalj grafičkog lista iz mape “Krvavo zlato”

Od 70-ih do 90-ih nastupaju zlatne godine za muzej u Boru. U tom je periodu rađeno više arheoloških nalazišta, muzej dobija Konak Kneza Miloša i Dvorac kralja Aleksandra, a pokreće se i umetnička kolonija “Bakar – Bor”. Od 1973. godine, muzej nosi sadašnje ime.

 

Šezdeset petu godišnjicu muzej je proslavio u znaku veoma uspešne godine, ali i iščekivanja završetka renoviranja prostora, koje je započeto 2011. godine.

 

Ove godine smo vratili publiku u muzej! Imali smo sreće u pogledu uspešne muzejske godine, priredili brojne izložbe, ali nismo imali toliko sreće u renoviranju prostora. Nova godina je pred nama, i nadam se da će u 2016. renoviranje biti završeno”, rekla je Suzana Mijić, direktorka Muzeja rudarstva i metalurgije.

 

Zbog velikog interesovanja publike, aktuelna izložba “Nebeski lovci”, Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, produžena je, te će posetioci moći da je pogledaju i u narednom periodu. Za sledeću godinu, iz muzeja najavljuju još uspešnih postavki, među kojima i rekonstrukciju prve izložbe iz 1951. godine.

 

Svečanosti povodom godišnjice muzeja, prisusvovao je veliki broj ljubitelja umetnosti u Boru, a svojim nastupom, upriličio je crkveno-gradski hor “Sveti Đorđe”.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X