(VIDEO) Trajni čas umetnosti: Bor Re-izvođenje nepoznatog

315 0

BOR – U organizaciji Kontekst kolektiva, 28. februara je u Narodnoj biblioteci u Boru otvorena izložba „Trajni čas umetnosti: Bor. Re-izvođenje nepoznatog“, čiji su autori Vida Knežević i Marko Miletić. Posetioci će do 26. marta moći da se upoznaju sa umetničkom produkcijom Bora, u rascepu između „kreativnosti“ i postindustrijske realnosti. (pogledajte foto galeriju)

 

Nakon otvaranja koncert je održao bend Duo trojica, koga čine Miroslav Mitrašinović i Saša D. Lović. Na otvaranju su učestvovali: Ana Stefanović, Vladimir Radivojević, Ivica Osmanovski, Jelena Miletić, Milan Stošić, predstavnici Centra za neformalnu komunikaciju „Nemušto“, Samizdat Sloganova.

 

Na izložbi je predstavljena umetnička produkcija Bora, koja nastaje u rascepu između „kreativnosti“ i postindustrijske realnosti. Ona otvara pitanja na koji način umetnost proizvodi i upotrebljava određene simboličke vrednosti bazirane i „crpljene“ iz društvenog, ekonomskog i istorijskog konteksta i kako se odnosi prema datoj realnosti. U novim okolnostima, takva umetnička praksa – koja detektuje, ironizuje i kritikuje društveno stanje, dok istovremeno omogućava prostor imaginacije i politike – postaje nepoželjni znak koji upozorava na greške i koji se ne uklapa u projektovane slike kreativnosti. Njeni autori kao „proizvođači” bivaju marginalizovani, što nam otvara pitanja o položaju umetnika i uslovima u kojima oni rade.

 

 

„Trajni čas umetnosti: Bor. Re-izvođenje nepoznatog“ je stoga i pokušaj mapiranja i promišljanja ključnih pitanja kulture i kulturne politike, ali i položaja lokalne savremene umetničke prakse u kontekstu Bora. Početnu tačku istraživanja čini „Socio-psihološka studija Bora: građani o sebi i svom gradu“ iz 1978. godine koju čine originali intervjua sa stanovnicima Bora o pitanjima stanovanja, snabdevanja, društvenih odnosa, zatim mesta kulture i umetnosti u njihovoj svakodnevici, slobodnog vremena, saobraćaja, slike grada, itd.

 

Ovom prilikom sprovedena je serija video intervjua sa protagonistima i protagonistkinjama kulturne i umetničke scene Bora koja je takođe predstavljena na izložbi, kao i radionica sa borskim srednjoškolcima, sa ciljem realizovanja svojevrsnog re-izvođenja intervjua iz 1978. godine, prilagođenih savremenom trenutku.

 

Autori izložbe su članovi Kontekst kolektiva Vida Knežević i Marko Miletić, u saradnji sa Zavičajnim odeljenjem Narodne biblioteke u Boru i Centrom za nove medije_kuda.org iz Novog Sada.

 

Izložba u Boru je zasnovana na “re-izvođenju nepoznatog” izložbe i istraživačkog projekta „Trajni čas umetnosti – Novosadska neoavangarda 60-ih i 70-ih godina XX veka” koji od 2005. godine realizuje Centar_kuda.org.

 

PART 1

PART 2

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X