Mrtve duše Narodnog pozorišta iz Niša briljantno u Zaječaru

942 0

ZAJEČAR, (IST Media) – Zaječarska publika, druge večeri festivala Dani „Zorana Radmilovića, koji se ove godine održavaju po 26. put, imala je priliku da uživa u sjajnom komadu Narodnog pozorišta iz Niša.

Nišlije su se ovaj put predstavili Gogoljevim komadom „Mrtve duše“ u adaptaciji, režiji i po scenografskim instrukcijama Ane Đorđević. U sjajnog glumačkoj podeli, svi glumci skoro igraju po dva lika, pa i tri, po oceni žirija Zoranov brk pripao je Dušanu Matejiću za tumačenje uloge Čičkova.

„Meni ova nagrada zaista mnogo znači. Pored svog profesora Vladimira Jeftovića ja sam o glumi najviše naučio gledajući Zorana Radmilovića i Batu Stojkovića. Mnogo volim ovu ulogu i ovu predstavu, i drago mi je da sam baš za ovu ulogu dobio Zoranov brk“, rekao je na pres konferenciji nepsoredno posle predstave večerašnji laureat, glumac Dušan Matejić.

O radu na predstavi Matejić kaže:

„Ana Đorđević nas je jako lepo vodila celu predstavu, na čemu sam joj apsolutno zahvalan. Bilo je divno raditi na tome. Meni je bilo divno jer nikad u životu nisam radio lik, koji laže. Sve vreme laže. Ja sam uvek radio tako neke iskrene, i kada je drama i kada je komedija u pitanju. Ovo je lik, koji ima više slojeva tako da mi je bilo uzbudljivo da to radim. Volim kad je maštovito i kad je razigrano, kad se sa partnerima igraš na sceni. Imamo nekoliko mesta u predstavi, koji su poprilično različiti i ostavlja prostor za improvizaciju tako da ima neke veze i sa Radovanom 3.“

Rediteljka Ana Đorđević kaže da „čovek materijalističke kulture o kojoj piše Gogolj, a koja je i kultura današnjice, duboko veruje da postaje neranjiv i besmrtan kroz sticanje novca.

Niški “tim” briljirao u Zaječaru

Inače pravu privilegiju da pozorište igra samo za jednog gledaoca imali su danas svi oni koji su došli da pogledaju jedan od pratećih programa 26. Dana “Zorana Radmilovića” u Zaječaru. Po rečima Todora Vodeničarova, producent francuskog tetra “Theatre de la Massue” iz Nice koncept predstave “Meridijan” je specifičan, budući da se radi o lutkarskoj predstavi za jednog gledaoca, pa publika ulazi na predstavu jedan po jedan u trajanju od svega nekoliko minuta.

“Predstava se igra duže od deset godina širom sveta, a dosadašnje iskustvo je da ima veliki efekat na gledaoce, koji nakon komada, koji je igran samo za njih, izlaze sa svojim, jedinstvenim utiskom”, kaže Vodeničarov. Predstava “Meridijan” će biti igrana i naredna dva dana, 30. i 31. oktobra, odnopsno u ponedeljak i utorak od 12 sati u Pozorištu Timočke krajine “Zoran Radmilović”.

Danas je na programu “Sabirni centar” Dušana Kovačevića, koji je rađen u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke i Pozorišta iz Prijedora.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X