MONDO: Zatvorene sve auto-škole u Srbiji

396 0

Autor: Nataša Petrović

 

Auto-škole u Srbiji prestale su da rade 25. oktobra. Kada će opet početi obuka vozača i šta će biti sa kandidatima koji su započeli obuku pre zatvaranja auto-škola, još je neizvesno.

 

Auto-škole u Srbiji prestale da rade zbog toga što ne mogu da ispune sve zahteve koje predviđa Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja.

 

Voznja obuka Foto GuliverGettyThinkstockProblemi su se javili, između ostalog, i zbog toga što Zakon predviđa da poligon za obuku vozača mora imati 440 kvadratnih metara, učionica 25 kvadratnih metara, a prostorija za administrativne poslove osam. Kako se čini, naveći problem predstavlja propisana veličina poligona, koju samo u Beogradu ne može da ispuni oko 90 odsto škola.

 

“Auto-škole koje se nalaze na periferiji, možda nekako i mogu da ispune ovaj uslov i prošire svoje poligone, ali za one koje su u centru grada, to je nemoguće”, rekli su nam u jednoj beogradskoj auto-školi.

 

Kako do 25. oktobra, nisu ispunile uslove propisane zakonom, auto-škole su prestale da rade – i to ne samo one koje ne ispunjavaju nove uslove, već sve! Tako će ostati sve dok pripadnici MUP-a ne izvrše proveru svake auto-škole ponaosob, objasnili su nam.

 

U “Zajednici auto-škola Srbije”, saznali smo da je zahtev za dobijanje nove dozvole za rad, do sada predalo oko 300 škola.

 

“Auto-škole nisu na vreme bile upoznate sa Zakonom i zbog toga nisu imale dovoljno vremena da se prilagode novim uslovima rada. Zakon je zvanično objavljen u Službenom glasniku 25. oktobra, a već narednog dana je stupio na snagu”, rekli su nam u “Zajednici auto-škola Srbije”.

 

Kada će auto-škole ponovo početi da vrše obuku kandidata i dalje se ne zna.

 

“Školama je sada praktično istekla dozvola za rad i dok ne dobiju novu, ne mogu da rade. Međutim, to bi moglo da potraje. Mi smo među prvima podneli zahtev, ali nas još niko iz Ministarstva nije pozvao da zakaže termin kada će doći da provere ispunjavamo li sve uslove”, objasnili su nam u jednoj auto-školi u Beogradu.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X