Mladi pisci osnovci pokazali raskošni talenat i dobili zaslužene nagrade

515 0

 

BOR, Branko Stevanović, poznat i popularan pisac za decu, predstavio je u Narodnoj biblioteci Bor zbornik dečjih radova Razlistani cvetnik i dodelio nagrade autorima najboljih ostvarenja.

Zbornik je rezultat istoimenog projekta biblioteke, koji je počeo da se realizuje krajem septembra 2017, kada su Stevanović i Dušan Pop Đurđev, takođe pisac, održali niz radionica kreativnog pisanja za učenike nižih i viših razreda borskih osnovnih škola, uključujući i seoske.

Jedan od ciljeva projekta bio je i taj da se deci koja žive u selima, pa često nisu u mogućnosti da isprate gostovanja dečjih pisaca u gradskoj biblioteci, omogući druženje sa značajnim savremenim stvaraocima za decu i mlade, kako bi im se približili i neposredno prikazali jezičko stvaralaštvo, književnost i uspešni književni stvaraoci.

Stevanović i Đurđev su posetili osnovne škole u Zlotu, Brestovcu, Donjoj Beloj Reci i Velikom Krivelju, dok su radionice za decu koja pohađaju gradske osnovne škole održane u samoj biblioteci.

Tokom radionica deca su birala da pišu ili pesmu na temu „Kako su se upoznali žirafa Žarka (maskota Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke Bor) i “Šaraca Kraljevića Marka“, ili kratku priču pod nazivom „Da sam junak/junakinja knjige“, ili dramolet na temu razgovora između Pinokija i Đepeta.

Na iste teme deca su mogla i likovno da se izraze.

Rad je bio takmičarskog karaktera, tako da su i u kategoriji učenika nižih razreda i u kategoriji učenika viših razreda osnovne škole dodeljene po tri nagrade za pesmu, priču, dijalog i likovni rad. Svi učesnici radionica dobili su na poklon zbornik Razlistani cvetnik, diplomu i notes sa stihovima poznatih domaćih pesnika za decu – dar novosadskih „Zmajevih dečjih igara“, a nagrađeni autori još i knjigu nekog od savremenih srpskih pisaca za decu i mlade.

Pored nagrađenih, u zborniku je objavljen i širi izbor radova nastalih tokom kreativnih radionica, kao i izbor fotografija snimljenih za vreme radionica i spisak svih 184 učenika koji su učestvovali u ovom programu. Sam zbornik dostupan je na sajtu zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Bor.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X