Mladi pisci osnovci pokazali raskošni talenat i dobili zaslužene nagrade

325 0

 

BOR, Branko Stevanović, poznat i popularan pisac za decu, predstavio je u Narodnoj biblioteci Bor zbornik dečjih radova Razlistani cvetnik i dodelio nagrade autorima najboljih ostvarenja.

Zbornik je rezultat istoimenog projekta biblioteke, koji je počeo da se realizuje krajem septembra 2017, kada su Stevanović i Dušan Pop Đurđev, takođe pisac, održali niz radionica kreativnog pisanja za učenike nižih i viših razreda borskih osnovnih škola, uključujući i seoske.

Jedan od ciljeva projekta bio je i taj da se deci koja žive u selima, pa često nisu u mogućnosti da isprate gostovanja dečjih pisaca u gradskoj biblioteci, omogući druženje sa značajnim savremenim stvaraocima za decu i mlade, kako bi im se približili i neposredno prikazali jezičko stvaralaštvo, književnost i uspešni književni stvaraoci.

Stevanović i Đurđev su posetili osnovne škole u Zlotu, Brestovcu, Donjoj Beloj Reci i Velikom Krivelju, dok su radionice za decu koja pohađaju gradske osnovne škole održane u samoj biblioteci.

Tokom radionica deca su birala da pišu ili pesmu na temu „Kako su se upoznali žirafa Žarka (maskota Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke Bor) i “Šaraca Kraljevića Marka“, ili kratku priču pod nazivom „Da sam junak/junakinja knjige“, ili dramolet na temu razgovora između Pinokija i Đepeta.

Na iste teme deca su mogla i likovno da se izraze.

Rad je bio takmičarskog karaktera, tako da su i u kategoriji učenika nižih razreda i u kategoriji učenika viših razreda osnovne škole dodeljene po tri nagrade za pesmu, priču, dijalog i likovni rad. Svi učesnici radionica dobili su na poklon zbornik Razlistani cvetnik, diplomu i notes sa stihovima poznatih domaćih pesnika za decu – dar novosadskih „Zmajevih dečjih igara“, a nagrađeni autori još i knjigu nekog od savremenih srpskih pisaca za decu i mlade.

Pored nagrađenih, u zborniku je objavljen i širi izbor radova nastalih tokom kreativnih radionica, kao i izbor fotografija snimljenih za vreme radionica i spisak svih 184 učenika koji su učestvovali u ovom programu. Sam zbornik dostupan je na sajtu zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Bor.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X