DruštvoTema danaНекатегоризовано

Mlade u Boru izdržavaju roditelji, do posla politički. Akcioni plan istrulio u fioci

BOR (IST Media, Ivana Milovanović) I ovogodišnji Međunarodni dan mladih, Srbija i Opština Bor dočekuju sa nezavidnim podacima kada je reč o problemima sa kojima se suočava ova populacija stanovništva.

 

Prema podacima Krovne organizacije mladih (KOMS),  čak dve trećine mladih izdržavaju roditelji, svaka druga mlada osoba nema posao, 70 odsto izjavljuje da želi da se odseli, a oni koji su članovi političkih stranaka učlanjuju se samo da bi dobili posao.

 

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, krajem jula na teritoriji opštine Bor bilo je ukupno 1.800 nezaposlenih osoba do 30 godina, odnosno 31 procenat ukupno nezaposlenih u opštini, dok je prošle godine, taj broj iznosio 1967, ili 32,5 procenata. Osobe mlađe od 30 godina spadaju u teže zapošljive kategorije i na republičkom nivou.

 

 

trazim-posao

 

Finasiranje aktivnosti za mlade u Boru?

 

Lokalni akcioni plan za mlade, opština Bor donela je 2012. godine i on ističe krajem ove godine. Prema rečima koordinatora Kancelarije za mlade opštine Bor, Srećka Zdravkovića, do kraja godine bi trebalo da se sastavi novi Lokalni akcioni plan za period od 2016 do 2020. godine. Značajna promena u ovom planu trebalo bi da bude finansiranje aktivnosti od strane lokalne samouprave, s obzirom da to nije bio slučaj do sada.

 

Marija Pešić, iz Asocijacije za razvoj opštine Bor, navodi da Međunarodni dan mladih, za mlade u Boru ne predstavlja dan koji treba posebno obeležavati obzirom da se ne razlikuje bitno u odnosu na prethodne godine kada govorimo o njihovom položaju.

 

“Od trenutka kada je usvojen Lokalni akcioni plan za mlade, 2012. godine, opština Bor nije opredelila sredstva za njegovu implementaciju pa ovaj dokument predstavlja još jedan u nizu koji su nakon usvajanja završili u fioci bez izgleda da se predložene mere realizuju”, navodi Pešić.

 

Kada je reč o budžetskom finansiranju aktivnosti iz Lokalnog akcionog plana LAP za mlade, član opštinskog veća zadužen za omladinu i sport, Marko Nikolovski kaže da to trenutno nije planirano budžetom, ali da će se to učiniti nakon donošenja novog akcionog plana.

 

“Trenutno podrška LAP-u za mlade nije planirana budžetom, ali smatram da to trebalo da se učini. To ćemo učiniti nakon završetka novog akcionog plana, kada vidimo koji su nam ciljevi i zadaci”, rekao je Nikolovski za IST Media.

 

 

Osnivanje Omladinskog centra

 

Srećko Zdravković, iz Kancelarije za mlade, navodi da će u novom akcionom planu biti promenjeni i prioriteti koji se razlikuju u odnosu na 2012. godinu.

 

“Obavili smo istraživanje koje je obuhvatilo 800 učenika i studenata i došli do podataka da učenje stranih jezika i rad na računaru, više nisu među prioritetima, jer su sada dostupniji mladima. Novi prioriteti jesu obrazovanje i vaspitanje, zapošljavanje i bezbednost mladih, kao i osnivanje Omladinskog centra,” rekao je Zdravković za IST Media.

 

Osnivanje Omladinskog centra je inicijativa koja postoji već dugi niz godina, ali koja nije uspešno realizovana.

 

“I pored desetogodišnjih napora da lokalne vlasti uveri u neophodnost postojanja Omladinskog centra, Asocijacija za razvoj opštine Bor ovu incijativu nije realizovala iako je za nju imala podršku više od 10 lokalnih organizacija. I ovom predlogu na putu su se isprečili nedostatak političke volje i pravno formalna pitanja u vidu imovinsko pravnih odnosa kada su u pitanju javni prostori”, kaže Pešić.

 

Novim akcionim planom za mlade u opštini Bor, Zdravković kaže da će biti predviđeno i da Centar za radno angažovanje mladih, koji je osnovan ove godine, krene sa radom u 2017. godini.

 

Generalna skupština UN je usvojila 1999. godine rezoluciju kojom je 12. avgust proglašen za Međunarodni dan mladih, a on se u Srbiji obeležava od 2007. godine. Tema ovogodišnjeg dana jeste iskorenjivanje siromaštva.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Raspisan tender za gradnju Evropskog vrtića u Boru vredan više od 600 miliona dinara 

Ist Media

Za mlade u Boru: Besplatne radionice digitalne i medijske pismenosti

Ist Media

Da li se sećate priče o Ivči? Posle osam meseci evo nastavka

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X