Ekonomija

Mitilineos zbog duga RTB pisao Vladi Srbije: Platite nam dug od 40 miliona dolara

Kompanija Mitilineos poslala je dopis Vladi Srbije 5. januara 2018. godine podsećajući ih na obavezu, koju su preuzeli po odluci arbitražnog suda u Švajcarskoj, kojom se država Srbija obavezala da isplati kompenzaciju ovoj kompaniji u visini od skoro 40 miliona dolara, piše BIRN.

Podsetimo, Arbitražni sud u Ženevi doneo je prošle godine presudu da je Srbija dužna da toj grčkoj kompaniji plati oko 40 miliona dolara zbog RTB Bora. Kako je saopštila grčka kompanija, Srbija je prekršila obaveze međunarodnog ugovora prema Grčkoj i Mitilineosu preduzimajući niz zakonskih mera u periodu od 2004. do 2012. godine koje su “RTB Boru dale imunitet od prinudne naplate pod izgovorom restrukturiranja do kojeg nikad nije došlo”. Sud je naveo da je Srbija indirektno prisvojila investicije Mitilineosa bez kompenzacije.

I taj se dug iz dana u dan uvećava.

BIRN je, kako se navodi u tekstu objavljenom na njihovom portalu, kontaktirao kabinet predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić za komentar, ali im je sugerisano da provere u Ministarstvu finansija direktno, jer je dopis na njih adresiran. U Ministarstvu finansija nisu mogli da im kažu ništa više o tom slučaju, osim što ih je PR menadžerka uputila na Ministarstvo privrede.

U dopisu u koji je BIRN imao uvid ne pominje se Ministarstvo privrede, na njih dopis nije adresiran, već samo na ministra finansija Dušana Vujovića, kao i na Upravu za trezor i Upravu za javni dug. Takođe, sa dopisom je upoznat i Milan Lazić iz advokatske kancelarije Karanović i Nikolić iz Beograda, koja zastupa državu Srbiju u ovom postupku.

Iz kompanije Mitilineos se pozivaju na odluku iz oktobra 2017. godine koja je konačna, a žalba Federalnom sudu Švajcarske, koju je Srbija preko svojih zastupnika podnela, ne odlaže izvršenje.

Kada je srpska javnost saznala da će Srbija morati da plati tih 40 miliona dolara, davno zaboravljenoj grčkoj kompaniji Mitilineos, iz Vlade Srbije su dolazili umirujući glasovi da će sve biti sprovedeno kako sud nalaže.

Tako je Ana Brnabić, predsednica Vlade, još krajem avgusta 2017. izjavila da to neće biti problem za budžet Srbije, jer je državna kasa u odličnom stanju: 

„Nije dobra vest, ali se neće drastično odraziti na budžet. Sva sreća, stvarno imamo suficit daleko više nego što je planirano. U principu ćemo možda morati da izbacimo jedan ili dva projekta, koji smo planirali do kraja godine iz finansiranja, što nije problem”, kazala je Brnabić.

Dakle, Srbije se bila obavezala da isplati kompenzaciju ovoj kompaniji u vezi sa sporom, koji je vođen još od 2005. godine, kada je ova grčka kompanija procenila da njen srpski partner RTV BOR ne izvršava obaveze prema sporazumima i ugovorima, koji su napravljeni još u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka.

Tada je SR Jugoslavija, u junu 1997. godine, bila potpisala međudržavni Sporazum sa Grčkom o zaštiti i promociji investicija.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

[VIDEO] Ziđin Majningu nagrada Privredne komore Srbije za poslovni uspeh

Ist Media

Ziđin: Nakon testiranja metalurških agregata u toku kontrola rada

Ist Media

[VIDEO nove Elektrolize] Ministar privrede: Ziđin trostruko premašio obaveze investiranja u nekadašnji RTB

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X