Miroljub Mihajlović (SNS): Očekujemo pobedu, imamo velike ciljeve

799 0

INTERVJU sa Miroljubom Mihajlovićem, poverenikom Opštinskog odbora Srpske napredne stranke (OO SNS) u Knjaževcu.

 

KNJAŽEVAC, (IST Media, Saša Todorović): “Naprednjaci” su u Knjaževcu bili na vlasti u periodu od 2009. do 2012. godine, dakle u vreme kada je to bila retkost u Srbiji. S druge strane, bez obzira na odlične rezultate, kako na lokalnim, tako i na republičkim izborima, knjaževački SNS, sa SPS-PUPS koalicijom, već 3 godine deli istu opozicionu sudbinu. Šta je razlog?

 

Mihajlović (SNS): Upravo tako, mi smo kao odbor ostavili trag na političkoj sceni zbog toga što smo odmah nakon formiranja SNS-a ušli u vlast sa DS i SPS. Toj koaliciji najviše je kumovao izborni rezultat, tako da su tadašnji lokalni funkcioneri SNS-a izabrali da udju u tu koaliciju. Razlog što danas nismo u vlasti je “druga priča”.

Odmah nakon lokalnih izbora 2012. godine zamoljeni smo, od strane tadašnje predsednice OO SNS, da joj ukažemo poverenje, što smo i učinili, te da je ovlastimo da potpuno sama pregovara u stvaranju nove vladajuće koalicije u kojoj bismo i mi bili. Od nje smo imali uveravanja da će ona sama, kao pregovarač, izvući najviše. Ipak, ubrzo se ispostavilo da OO SNS prelazi u opoziciju, te je to glavni razlog što predhodnih godina nismo bili u vlasti. Zbog toga uopšte ne žalimo, jer znamo da ćemo na predstojećim izborima ući u trku čiste savesti i neukaljanog obraza.

 

Mihajlovic SNS 3

 

S.T.: U jednom trenutku se činilo da će knjaževački “socijalisti” prosto “progutati” odbornike SNS-a, u trenutku kada je oformljena zajednička odbornička grupa. Kratko je trajalo. Zbog čega i šta je bio cilj svega toga (tada ste bili sekretar opštinske organizacije)?

Mihajlović (SNS): Da, to je bio jedan taktički manevar u kome sam i ja učestvovao. Bio sam protivnik toga, ali sam bio primoran na to samo zato što je, kao takav, predlog bio izglasan na odboru. Cilj je bio da se javno skrene pažnja na lokalu kako mi iz SNS–a predlažemo i podržavamo SPS u daljem vođenju pregovora za prekomponovanje vlasti. Što se, na kraju, ispostavilo kao neuspeo projekat.

 

S.T.: Knjaževac i Zaječar su jedine opštine u Timočkoj krajini koje imaju svoje poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Da li se to odražava na rad knjaževačkih “naprednjaka”, u nekom kvalitetnijem smislu, povezivanju sa visoko pozicioniranim zvaničnicima iz redova SNS?

Mihajlović (SNS): Ima malih pomaka u pozitivnom smislu, zato što Knjaževac ima svog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije, ali je sve to još uvek na početnom nivou. Imamo obećanja da će naš poslanik uzeti aktivnije učešće u radu najvišeg zakonodavnog tela i da će preduzeti maksimalne napore kako bismo za Knjaževac i okolinu mogli da izvučemo najviše od toga što pruža jedna takva funkcija. S druge strane, i nedavna poseta gospođe Zorane Mihajlović, aktuelne ministarke u Vladi Srbije i podpredsednice SNS-a, oslikava sve naše napore ka inteviziranju kontakata sa visokim zvaničnicima.

Poseta ministarke je protekla u znaku podrške novom odboru u Knjaževcu i ovom posetom se vidi da novi odbor ima punu podršku vrha stranke. Opštinski odbor SNS-a će i u narednom periodu nastaviti sa prijemom visokih zvaničnika, kojima ćemo izneti lokalne probleme i iste pokušati da rešimo na najbolji i najbrži način.

 

S.T.: Imali ste turbulencije u dosadašnjem radu, raspuštanje opštinskog odbora, jednog poverenika, pa sada Vas, kao novog prvog čoveka stranke u varoši. Šta građani Knjaževca mogu očekivati od lokalnog odbora SNS-a u narednom periodu?

Mihajlović (SNS): Mi kao odbor smo već dugo nekako u senci ostalih stranaka i njihovih opštinskih organizacija, koje su po podršci gradjana daleko ispod nas. Pristup u rešavanju tog problema ćemo korenito menjati. Trenutno radimo na formiranju novih mesnih odbora, tako da građani Knjaževca u narednom periodu mogu očekivati od lokalnog odbora SNS-a aktivniji rad na svim poljima. To do sada nije bio slučaj, tako da ćemo u izbornu trku ući spremniji no ikad.

 

S.T.: Kakva je saradnja sa vladajućom lokalnom garniturom? Da li ste “konstruktivna” opozicija?

Mihajlović (SNS): Mi sa svima imamo korektnu saradnju, tačno je da se “ne volimo”, ali se i “ne mrzimo”. Konstrukivni smo u određenoj meri, ali to nešto posebno i ne ispoljavamo. Mišljenja smo da se vladajuća garnitura pokazala u godinama iza nas i da su svoju šansu propustili.

 

S.T.: Da li očekujete izbore “na svim nivoima”? Lokalnih će svakao biti, ako ne na zimu, onda s proleća 2016. godine. Kakve su procene i šta sve činite na popularizaciji i jačanju Vašeg opštinskog odbora?

Mihajlović (SNS): Danima unazad ide priča kada će i kojih izbora biti, ja lično ne bih da licitiram o datumu, mogu da Vam kažem da sam za varijantu da izbori budu u decembru, a ako budu raspisani i parlamentarni, to će nam svakako biti „vetar u leđa“.
Naš opštinski odbor će za par dana dobiti novu prostoriju u centru grada, koja će biti servis članovima i simpatizerima stranke, ali i svim građanima. Srpska napredna stranka želi da se posveti rešavanju problema koji tište “običnog” čoveka. Građani su ti koji su prepoznali kapacitete dosadašnje vlasti, jer kada se sve “sabere i oduzme” ništa nismo dobili, već samo par prolaznih stvari od kojih ne može da se živi. Na predstojećim izborima najviše poverenja građani će dati baš SNS-u.

Očekujemo pobedu, imamo velike ciljeve! Nadamo se velikom broju glasova i znatnoj razlici u odnosu na sve druge. SNS će kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou, pokazati svu svoju snagu.

 

Vladajuću garnituru u Knjaževcu čini koalicija: Narodni pokret „Knjaz“ (ex URS), Demokratska stranka (DS), Liberalno demokratska partija (LDP), Demokratska stranka Srbije (DSS) i Jedinstvena Srbija (JS). U opoziciji su: SNS i SPS-PUPS.

 

    

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X