Mir je u Zaječaru tokom izbornog dana održavala policija

344 0

ZAJEČAR, (IST Media) Jučerašnje prevremene izbore za gradsku Skupštinu u Zaječaru, obeležio je ozbiljan incident u selu Velika Jasikova, a sam grad je tokom celog dana više odavao biračku atmosferu u nekoj centralno-afričkoj, nego u jednoj civilizovanoj evropskoj državi.

 

e izbori 2

 

Na prostoru kod Interexa, pojačane policijske snage u kordonu su nadgledale prostor od dvadesetak metara, koliko razdvaja centrale URS-a i naprednjaka.

 

Uverili smo se da se na više punktova u gradu nalazila policija opremljena za intervenciju.

 

Atmosfera postizborne večeri je bila napeta, ali se nije stekao otisak da bi Zaječarci digli ruku jedan na drugoga. Da li zbog policije, ili manjka sumnjivih likova koji su u grad došli ko zna odakle, može se samo pretpostaviti.

 

U sedištu URS-a bilo je znanto manje ljudi nego kod naprednjaka, kojima se na konferenciji za štampu pojavio novi član, generalni direktor RTB-a Bor, Blagoje Spaskovski i republički poslanik SNS, Milinko Živković. Pošto je izašao iz automobila, Spaskovskog je dočekala gupa borskih naprednjaka, skandirajući „Sosa, Sosa“. Pošto je ušao u sediše SNS-a, Spaskovski je čestitao Mirkoviću na izbornom rezultatu.

 

Sa druge strane, kandidat za gradonačelnika URS-a Boško Ničić i portparol te stranke Marko Selaković, konferenciju za novinare su održali u skromnijoj atmosferi (doduše, održana je odmah po zatvaranju biračkih mesta).

 

Iako još nema zvaničnih podataka o rezultatima, dve najjače političke partije u gradu, SNS i URS, izbacili su preliminarne rezltate, koji po SNS-u, nakon više od 50 odsto obrađenih listića, predstavljaju apsolutnu pobedu sa 41,56 (izjava potpredsednika SNS Bratislava Gašića), dok su kod URS-a bili uzdržaniji. Nešto kasnije su izašli sa rezultatima koji govore znatno manjoj razlici.

 

Po njima, URS je osvojio 34 odsto glasova, SNS 38, SPS 11 odsto, a u gradsku Skupštinu bi trebalo da uđe i LDP, koji je osvojio 5,6 odsto glasova Zaječaraca.

 

Sa osvojenih tri odsto glasova, Demokratsla stranka je u Zaječaru doživela najveći fijasko od postojanja višestranačja, a bolje nije prošla ni koalicija DSS-Dveri kojima bi poverenje ukazalo 3,5 odsto glasača.

 

U mandatima u gradskoj Skupštini, po URS-u je SNS je osvojio 22 mesta, URS 19, SPS šest a LDP tri. Konačan raspored će se, međutim, znati tek nakon ponovljenih izbora u Veikoj Jasikovi gde su nepoznate osobe pretukle aktivistu URS-a. Treba podsetiti da je na prethodnim izborma u tom selu, sa oko 1.200 birača, za URS glasalo preko 84 odsto upisanih u birački spisak.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X