Ministarstvo insistira da Borani plate cenu zloupotreba u Apotekarskoj ustanovi

308 0

BOR (S.T. – IST Media) – Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, izjavio je nesdavno da će problemi domova zdravlja i apoteka čiji su računi blokirani, biti rešeni do kraja godine, te da će dugove morati da izmire lokalne samouprave, jer to ne može postati javni dug.

 

“Rešavamo taj problem, ali moram da ponovim da su domovi zdravlja u nadležnosti lokalnih samouprava koje su birale njihove direktore, upravne i nadzorne odbore koji su morali da kontrolišu rad tih ustanova i da ne dozvole da nastanu dugovanja”, rekao je Lončar a prenosi Beta.

 

Lončar je naveo da su lokalne vlasti spremile predlog za reprogramiranje dugova svojih domova zdravlja i apoteka, ali im je potrebna garancija Ministarstva finansija Srbije, na čemu se sada radi.

 

Izjava ministra Lončara praktično znači da će dugovanja Apotekarske ustanove “Bor”, nastala od 2009. godine a koja iznose više od 300 miliona dinara, zbog čega je ustanova u blokadi, morati da se pokrije iz budžeta opštine.

 

IST media je ranije pisala o ovom problemu, ali se rasplet situacije za sada ne nezire.

 

lekovi featuredNa osnovu zahteva IST Media za dostavljanje informacije od javnog značaja povodom ovog slučaja, Opštinsko javno tužilaštvo u Boru je navelo da je u toku predistražni postupak protiv bivše direktorice Snežane Janković, ali samo na osnovu anonimne prijave. I pored napora koji smo uložili, nismo uspeli da dobijemo podatke o poslovanju Apotekraske ustanove u ranijem periodu, jer su sumnjivi poslovi, po našim saznanjima, počeli dve godine pre dolaska Jankovićeve na čelo te ustanove.

 

Interesantno je da Opštinsko javno pravobranilaštvo, koje treba da štiti interese građane Bora,  nije našlo za shodno da se godinama unazad zauzme za rešavanje ovog ogromnog problema koji može dovesti do gašenja Apotekarske ustanove i otupšanja više od stotinu radnika, već je to učinilo NN lice.

 

Do podataka o vremenskom nastanku dugovanja Apotekarske ustanove za sada je gotovo nemoguće doći. Zbog predistražnih radnji, tužilaštvo ne želi da izađe u javnost sa podacima, a sumnja se da ona kao dokument postoje u “apotekarskoj”.

 

Prema informacijama koje smo dobili u opštinskoj upravi u Boru, sastanci Upravnog odbora Apotekarske ustanove su zbog ovog problema uvek bili mučni i bez pravog odgovora. Ipak, iako se očekivalo da će tu ustanovu „poseti“ budžetski inspektor, do toga nije došlo.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X