Ministar Nenad Popović: Za inovativne kompanije 2,7 miliona evra

897 0

BOR (IST Media, Aleksander Ilić, S.T. foto: Tanjug) Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije, Nenad Popović, izjavio je danas u Boru da je raspisan konkurs za inovacione delatnosti za koji će Vlada Srbije izdvojiti 2,7 miliona evra. 

 

Prema njegovim rečima, „Fond za inovacionu delatnost“ raspisao je konkurs koji je otvoren i traje do 1. septembra.

 

„Želeo sam da baš u Boru, inženjerskom, rudarskom i metalurškom centru promovišem konkurs na kome će moći će da učestvuju sve kompanije koje se bave inovativnom delatnošću”, izjavio je Nenad Popović.

 

On je objasnio da se konkurs sastoji iz dva programa za koja kompanije mogu da apliciraju.

 

Prema njegovim rečima, prvi je program za mlade start-up kompanije do tri godine starosti, a njima se dodeljuje do 80 hiljada evra za razvoj inovacija, dok je drugi namenjen svim kompanijama koje razvijaju inovacionu tehnologiju, koja može da bude konkurentna na tržištu, i da će se za tu namenu izdvojiti do 300 hiljada evra.

 

„Imamo mlade inženjere i naučnike, želimo da im pomognemo da otvore svoje kompanije, da im u jednom eko-prostoru omogućimo da imaju i saradnike koji mogu da im pomognu kako da lakše prodaju svoj proizvod, da imaju punu podršku da se bave onim što najbolje znaju, a to su inovacije”, rekao je ministar Popović.

 

Kazao je da ovaj program dodeljuje bespovratna sredstva u iznosu do 80 hiljada evra, s time da je obaveza aplikanta da učestvuje sa 15 odsto bužeta celokupnog projekta koji prijavljuje.

 

Za program koji ima za cilj dalje razvijanje već postojećih preduzeća kako bi se izašlo na globalno tržište i ušlo u strateška partnerstva predviđeno je do 300 hiljada evra, s time da aplikant ima obavezu da sufinansira projekat sa 30 odsto budžeta.

 

Direktor Fonda za inovacionu delatnost, Ivan Rakonjac, pojasnio je da se detaljnija objašnjenja o projektima mogu naći na internet adresi inovacionifond.rs.

 

Predsednik Opštine Bor Aleksandar Milikić je naglasio kako se vidi da je Bor jedan od velikih industrijskih centara što i dokazuje poseta ministra Popovića, jer je ovo ministarstvo upravo to i prepoznalo, a da razvoja nema bez inovacija i novih tehnologija.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X