Reportaža

Milosava Grozdić – poslovna žena iz kuhinje

ŽAGUBICA, (IST Media, M.M.) Biljnu raskoš Homolja Milosava Grozdić iz Žagubice iskoristila je da pretvori u poslovnu šansu, ali i olakša zdravstvene tegobe ljudi svojim proizvodima – sirupima, slatkom, džemovima, kompotima, čajevima…

Isprva je, kao i većina domaćica, ove đakonije pripremala za svoju porodicu, a pokoju teglu slatka ili džema nosila u goste ili lekaru. Onda su počeli da pristižu komplimenti.

,,Prvo sam to spremala radi sebe, ja to volim da jedem, posle sam proširila da ponesem teglu lekarima, svi su oduševljeni, gde god sam išla u goste, ja sam ponela. Dođu naši iz inostranstva, pitaju – je l’ imaš ti ovo za prodaju? Medicinsko osoblje se raspitivalo i tako sam otkrila da se to stvarno traži’’, priča vredna Milosava koju je, za razliku od većine žena, kuhinja, umesto domaćicom, napravila poslovnom ženom.

Proneo se glas o ukusu i lekovitosti njenih đakonija, pa su se ubrzo one našle i u ostavama domaćinstava širom Srbije, ali i inostranstva.

,,Registrovala sam gazdinstvo i posle se pojavljivala na raznim manifestacijama kao Gazdinstvo Milosave Grozdić. Tako sam svoje proizvode iznela na prodaju i ide jako lepo – i sirupi i džemovi su isključivo od divljih plodova. Nema aditiva, pesticida već pripremam na način kao što su to radili naši stari, oslonila sam se na starinske recepte’’, kaže Milosava koja je zahvalna opštini Žagubica na podršci koju joj godinama pruža.

Opština joj pomaže oko prevoza robe i marketinga, kad god ima neka manifestacija, pozovu je.

“Kada opštini Žagubica dođu gosti, oni ih pošalju kod mene. Opštinari, takođe, često nose moje proizvode kad idu u inostranstvo’’, navodi ova domaćica čiji su proizvodi, kako kaže, ,,sertifikovani od instituta u Požarevcu, a sva roba ima etiketu sa imenom, sastavom i godištem’’.

Priznanja su, osim sa instituta, stizala i sa različitih sajmova i manifestacija u vidu pehara i medalja gde je sa svojim proizvodima Milosava ostvarivala visoke plasmane. Na tim lovorikama ona, međutim, ne spava već stalno uči iznova. Beogradski sajam, kaže, tradicionalno dočekuje sa nekim novim proizvodom.

Iako kraj u kome živi napuštaju mnogi u nadi za svetlijom egzistencijom, Milosava kaže da od njenog posla može lepo da se živi, a i sirovine su nadohvat ruke.

,,Mi živimo na podneblju koje je bogato divljim voćem i lekovitim biljem. Gde god kreneš – na njivu, u šumu, svako u svojoj imovini ima po nekoliko stabala od toga, ima i samoniklog i posađenog, svakome je ono pristupačno’’, napominje vredna domaćica koja, zbog velike potražnje, povremeno angažuje mlade iz Žagubice da beru šumske plodove.

Ovim se poslovom, kaže, ne bavi da bi se obogatila, već iz ljubavi i zadovoljstva.

Najveći izazov joj je, priznaje, priprema slatka od drena.

,,Slatko od drena zahteva malo više muke – dren se obere pa se klasira, pa se vadi koščica, u njega se stavi divlji lešnik, ide 800g na 1kg šećera’’, objašnjava Milosava koja, napominje, ima proizvode bez šećera – za dijabetičare ili one koji vode računa o liniji.

I, gotovo da nema zdravstvenog problema koji se ne može ublažiti ili preduprediti njenim proizvodom, pa je za malokrvne blagotvoran sirup od koprive, majčinu dušicu i žalfiju preporučuje onima sa želudačnim tegobama, eširihijom koli i plućnim bolesnicima dok sirup od cveta maslačka pogoduje lečenju od karcinoma.

Proizvodi od drena su, u skladu sa starom narodnom izrekom Zdrav kao dren za vitalnost čitavog organizma.

 

Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Homoljski brend – Od domaćina do kupca”, koji je sufinansiran iz budžeta opštine Žagubica. Stavovi izraženi u ovim publikacijama isključiva su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvanični stav opštine Žagubica.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Boranin iz Dunava ulovio grdosiju dugačku tri metra

Ist Media

[VIDEO] Džin je pao – tužna priča iz Zlota

Saša Trifunović

Kako je reka završila na dnu kopa Ziđin Koper čime je sprečena poplava u Velikom Krivelju

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X