Milikić: Stavićemo ZABRANU kretanja teških kamiona kroz grad

1006 0
BOR, (IST Media) Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, izjavio je danas da teški kamioni koji prevoze koncentrat do borske topionice bakra kompanije Ziđin, ubuduće neće smeti da se kreću gradskim saobraćajnicama, već samo  postojećom zaobilaznicom.

„Obavestili smo predstavnike Ziđin da ćemo staviti zabranu za prolazak teretnog saobraćaja kroz grad, jer to definiše Pravilnik o kretanju saobraćaja. Ovu meru smo preduzeli nakon mnogobrojnih primedaba građana koji opravdano smatraju da teški kamioni predstavljaju potencijalnu opasnost za pešake i druge učesnike u saobraćaju“, rekao je Milikić nakon trećeg sastanka Radne grupe za rešavanje otvorenih pitanja vezanih za rad i poslovanje kompanija Ziđin Koper Bor i Rakita.

Povodom zamerki na prolazak teških kamiona saobraćajnicom Brestovac – Metovnica, on je napomenuo da je taj put označen za korišćenje teretnog saobraćaja, ali da će se, po obećanju JP Putevi Srbije, najkasnije do početka naredne godine kraj škole u Brestovcu postaviti „ležeći policajac“ ili sličan sistem za usporavanje saobraćaja.

Milikić je pomenuo i planove za izgradnju zaobilaznice „istok“ u dužini od 2,15 kilometara, koja bi se prostirala iznad pekare i iza Novog gradskog centra, te spaja sa sadašnjom obilaznicom istok na putu Bor – Slatina, a kojom će se umnogome doprineti regulisanju teretnog saobraćaja kroz grad.

„Dogovoreno je da Grad Bor uradi detaljan plan regulacije saobraćajnice a da radove izvede preduzeće Putevi Srbije“, rekao je Milikić i dodao da se izgradnja planira za najviše tri godine.

Kada je reč o zagađenju, gradonačelnik Bora je rekao da je u dogovoru sa Agencijom za zaštitu životne sredine dogovorio povećanje broja mernih stanica, a da će se naredne godine započeti izrada sistema za ispitivanje  voda na sadržaje metala.

„U međuvremenu, Ziđn preduzima potrebne mere kako bi kroz nove projekte trajno rešilo pitanje zagađenja u gradu“, rekao je Milikić.

Dodao je da bi naredne godine trebalo da se postave dodatne merne stanice za prisustvo metala u vazduhu (živa, kadmijum) u selima Krivelj i Slatina, kao i automatski sistem obaveštavanja i uzbunjivanja.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X