Društvo

Meštanima Krivelja predstavljene osnove za preseljenje sela. Preseliće i crkvu i istorijske spomenike

krivelj 2

Foto: Ist media; I.Mitrović

Meštanima sela Krivelj danas je na javnom zboru predstavljen nacrt polaznih osnova za otkup imovine i peseljenje na lokaciji Trujkanov potok na površini od 20 kvadratnih kilometara, prenela je TV Bor.

Prema informacijama koje je preneo ovaj medij, svi koji žele da se isele dobiće zemlju i novac za izgradnju objekata iste veličine koje trenutno poseduju u Krivelju, a premestiće se i svi kulturni i istorijski objekti, kao što su crkva i istorijski spomenici.

Nacrt dokumenta počiva na principu izjednačavanja prava meštana koji se nalaze u direktnoj i indirektnoj zoni uticaja rudnika.

U okviru KO Krivelj je definisana zona direktnog uticaja koja obuhvata teritoriju na kojoj će se u budućnosti odvijati rudarske aktivnosti, ali i pojas u kome su, po analizama stručnjaka, mogući uticaji tih aktivnosti na zemljište, imovinu i ljude (buka, prašina i sl.).

Zona indirektnog uticaja obuhvata celokupno zemljište i imovinu koja se na teritoriji KO Krivelj nalazi izvan zone direktnog uticaja.

zbor krivelj

Branko Radovanović iz konsultantske kuće  „Link 011“ iz Beograda, rekao je da će se po definisanju zona proglasiti javni interes i obezbediti preseljenje za sve ljude iz indirektne zone koji imaju stambene objekte a koji se izjasne da žele da se isele.

Eksproprijacija bi se u tom slučaju proglasila za sve koji žele da se isele bez obzira na zonu, rekao je on.

Zamenik generalnog direktora Serbia Zijin Copper (Ziđin Koper) Zou Gang, rekao je da će ovo biti proces u kome treba da sarađuje gradska Vlada Bora, Vlada Republike Srbije i Ziđin.

zbor krivelj 2

Zamenik gradonačelnika Bora Milivoje Janošević, rekao je da svi koji su gradili svoja domaćinstva moraju imati adekvatne uslove na drugoj lokaciji i da u ovom procesu niko ne sme da bude oštećen.

Naglasio je da ceo proces treba da se odvija po cenama koje će biti određene na dan kada do preseljenja dođe, a pominje se period od tri godine.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

[VIDEO] Saobraćaj pripada osobama sa invaliditetom

Ist Media

Srbija Ziđin Koper donirala 1,2 miliona dinara Fudbalskom klubu Krivelj

Ist Media

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X