Društvo

Meštani Krivelja traže ISTORIJSKI POMAK – PRESELITI SVA DOMAĆINSTVA i groblje

BOR, (IST Media) – Meštani sela Krivelj zatražili su na današnjem protestu angažovanje države u izradi prostornog plana posebne namene, koji treba da predvidi preseljenje svih 400 domaćinstava sa vekovnih ognjišta, jer nagli razvoj tri rudnika nekadašnjeg RTB-a Bor, a sada kineske kompanije Ziđin, ugrožava normalan život.

Ovim protestom pokušavamo da ukažemo na naše životne probleme. Na mnogim kućama od miniranja popucali su zidovi i brojni temelji, a obrušili su se i neki krovovi. Ova borba traje više od 40 godina kada je otvoren rudnik Veliki Krivelj i vreme je da se to okonča, rekao je član MZ Krivelj Dalibor Stanković, član Saveta MZ Krivelj.

On napominje da prašina sa tri strane pokriva selo, dok je reka zagađena kiselim rudničkim vodama.

Obraćali su se mnogo puta i Ministarstvu rudarstva i kompaniji Ziđin, ali  odgovora nije bilo.

Prostorni plan na kome radi projektantska kuća “Institut za arhitekturu i urbanizam RS” u izradi je skoro pet godina.

Stanković kaže da je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić upoznat sa ovim problemima.

Juče je delegacija sela Krivelj pozvana u kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića i obećano im je da će se rešavanje problem intenzivirati. To je neophodno da se okonča, jer je u anketi čak 98 posto Kriveljana reklo da nema uslove za dostojanstven život.

Potpredsednik MZ Krivelj Dragoslav Nikolić ponavlja da je osnovni zahtev  okončanje prostornog plana posebne namene, dokumenta koji definiše osnovna načela plana preseljenja, a to je potrebno i kompaniji Ziđin koja sada, kako kaže, širi rudnik mimo zakona.

Tim dokumentom definisao bi se obim preseljenja, lokacije, novčana nadoknada i druge bitne stvari. Problem je što se pominje preseljenje svega 80 od oko 400 domaćinstava, a sa ovakvim rudarstvom ovde ne može da se živi. Jer, možda rudnik  neće direktno ugroziti sva domaćinstva, ali Kriveljani ne mogu i ne žele da žive “po enklavama”, već zajedno, sa porodicom, rođacima i prijateljima.

Problem je i seosko groblje.

Ne može se razmatrati preseljenje groblja pre nego što budu preseljeni živi. Osim toga, ovde se nalaze i objekti od istorijskog značaja jer postoji 273 spomenika od Prvog svetskog rata do danas.

Dalibor Stanković,:Obraćali smo se mnogo puta i Ministarstvu rudarstva i kompaniji Ziđin, ali odgovora nije bilo.

On podvlači da Ziđin mora da bude uključen u rešavanje ovog problema o kome su Kriveljani već obavestili rukovodstva Ziđin u Kini jer se ovdašnji menadžment te kompanije oglušuje o zahteve i, kako je rekao, ne žele da odgovore na brojne dopise.

Posebno ističe da budući Prostorni plan daje legitimnost kineskoj kompaniji da može da radi legalno, ne kršeći zakone Srbije.

Dodaje da je neprihvatljivo to što sada radi menadžment Ziđina, a to su sklapanja individualnih ugovor sa domaćinstvima.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Meštani Suvaje posle tri decenije dobili uredno snabdevanje vodom. Srbija Ziđin Majning izdvojila 1,5 miliona evra

Ist Media

Raspisan tender za gradnju Evropskog vrtića u Boru vredan više od 600 miliona dinara 

Ist Media

Za mlade u Boru: Besplatne radionice digitalne i medijske pismenosti

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X