Društvo

Meštani borskih sela opet ostali bez odgovora o svojoj sudbini

Zbor u Slatini

 

Predstavnici Saveta MZ Slatina 27. decembra uputili su poziv predstavnicima kineskih kompanija Zijin copper i Zijin mining kao i lokalnoj samoupravi da prisustvuju sastanku sa meštanima sela kako bi im, između ostalog, odgovorili kakva je budućnost njihovog sela i zašto se razlikuje cena zemljišta koja se otkupljuje.

Upozorili su ponovo na netransparentne aktivnosti kineske kompanije, što predstavlja ključni uzrok nemira među meštanima koji strahuju za svoje zdravlje, bezbednost i budućnost. Na poziv meštana nisu došli ni predstavnci kineskih kompanija, ni gradonačelnik Aleksandar Milikić.

Podršku Slatinjanima dali su i meštani Krivelja, Bučja, Brezonika i Oštrelja, čija su domaćinstva takođe ugrožena rudarskim aktivnostima. Upozorili su na nova jalovišta u njihovom okruženju, stalna miniranja, kao i presušile bunare i zagađenu vodu. Oni smatraju da je najveća odgovornost na državi koja je prodala RTB i koja izdaje dozvole kineskim kompanijama.

Boban Milojković, predsednik mesne zajednice Slatina za portal „Glas Zaječara“, rekao je da je na zahtev gradonačelnika odložen zajednički sastanak, zato što predstavnici Zijin Mining nisu mogli da spreme potpunu dokumentaciju o njihovim aktivnostima na teritoriji mesne zajednice Slatina.

Na inicijativu gradonačelnika održan je sastanak u Gradskoj upravi kome su prisustvovale obe strane kompanije. Kompanija Zijin Copper je bila spremna da se pojavi na zboru i odgovori na naša pitanja, međutim Zijin Mining nije. Njihov odgovor je bio da ne mogu u tako kratkom vremenskom roku da pripreme odgovore za meštane i tražili su odlaganje zbora za deset dana, rekao je Boban Milojković.

Zboru u Slatini prisustvovali su Nikola Marić, pomoćnik gradonačelnika i Ljubiša Repeđić, član Gradskog veća koji su meštanima preneli zaključke sastanka u Gradskoj upravi.

Naredni zbor zakazan je za 4. februar i ukoliko na zbor ne budu došli predstavnici kineskih kompanija i lokalne samouprave, meštani Slatine najavljuju radikalnije aktivnosti kako bi došli do traženih odgovora.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Meštani Suvaje posle tri decenije dobili uredno snabdevanje vodom. Srbija Ziđin Majning izdvojila 1,5 miliona evra

Ist Media

Raspisan tender za gradnju Evropskog vrtića u Boru vredan više od 600 miliona dinara 

Ist Media

Za mlade u Boru: Besplatne radionice digitalne i medijske pismenosti

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X