Mesec frankofonije u Kladovu

893 0

KLADOVO (IST Media, J.B.K.) Prvi martovski vikend u Kladovu protekao je u znaku takmičenja za frankofonu pesmu, koje se zahvaljujući aktivnom radu frankofonog udruženja „Alijansa Srbija-Francuska“ organizuje već dvanaest godina. Bila je to treća od četiri regionalne selekcije, nakon Niša i Beograda, a pred poslednju u Novom Sadu i finale u Nišu koje će biti održano 27. marta. U prepunoj Sali Doma kulture u Kladovu 17 takmičara (10 u kategoriji juniora i 7 takmičara u kategoriji seniora) iz Velikog Gradišta, Majdanpeka, Bora i Kladova nadmetalo se za ulazak u finale.

 

 

 

frankofona sansona u kladovu, s.adamovic
Frankofona šansona u Kladovu

U veoma jakoj konkurenciji u obe kategorije žiri koji su činile Snežana Dragomirović profesor francuskog jezika u OŠ “Vuk Karadžić“ u Kladovu, Jasenka Jovetic , profesor u kladovskoj Muzičkoj školi “Konstin Babić“ i Iva Babic, zadužena za decentralizovanu saradnju u Ambasadi Republike Francuske za plasman u finale u Nišu izabrale su Lolu Grbić iz Kladova i Petra Jovanovića iz Majdanpeka u kategoriji juniora, kao i Tijanu Marjanović iz Kladova i Aleksandru Vujčić iz Bora. – saznali smo od Srđana Adamovića, profesora francuskog jezika i predsednika Alijanse Srbija – Francuska koji je biranim rečima otvorio ovo takmičenje.

 

Takmičenju u frankofonim šansonama prethodilo je polaganje ispita za međunarodnu diploma DELF koje je bilo organizovano za učenike svih kladovskih škola, jer je od ove godine Alijansa dobila status Regionalnog centra za polaganje ovog ispita pored Beograda, Niša i Novog Sada. Naredni rok za polaganje ispita biće krajem aprila meseca, kaže Srđan Adamović najavljujući i brojne aktivnosti koje će ovih dana u Kladovu imati francuska delegacija.

 

Francuska delegacija koju čine: Virginie Manfroni, Paul-Alexis Berthezène, Biljana Komatovic, Iva Babic, Claire Billiet razgovaraće najpre sa predsednikom opštine Kladovo, dr Draganom Budujkićem i njegovim saradnicima, a potom i sa čelnim ljudima Centra za kulturu i Alijanse Srbija-Francuska. Tema razgovora biće unapređenje kulturnih projekata i mogućnost saradnje sa Francuskom u domenu razmene omladine i učenika kroz projekat Erasmus +. Sa predstavnicima omladinskih organizacija razgovaraće se o projektu saradnje na omladinskom nivou sa opštinom Bondy kod Pariza, mogućnosti uključivanja rumunskih partnera, a ovo će biti prilika da se predstave aktivnosti Alijanse i Omladinskog sportskog kampa Karataš. – nabraja Adamović.

 

 

 

Visuel-Affiche-Chanson-francophoneProgramom posete francuske delegacije predviđena je prezentacija mogućnosti studiranja u Francuskoj namenjena učenicima srednje škole “Sveti Sava” u Kladovu, kao i radni sastanak sa opštinskim timom za izradu projekata i prekograničnu saradnju i Agencijom za regionalni razvoj istočne Srbije. Tom će prilikom naglasak biti stavljen na identifikaciju prioritetnih tema za Kladovo, predstavljanje prekograničnih projekata Srbija-Rumunija i Srbija – Bugarska, definisanje oblasti moguće saradnje i aktivnosti Ambasade Francuske u delu evropskih integracija i decentralizovane saradnje.
Budući da je mart mesec frankofonije Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo priprema razne programe.

 

„Nastavljajući saradnju sa Francuskim institutom u Srbiji koji kroz martovske programe podseća na vrednosti Frankofonije: promovisanje kulturne i jezičke raznolikosti, zalganje za ljudska i društvena prava, održivi razvoj i ekonomska i društvena inovacija, mi ćemo imati niz programa posvećenih umetnosti i jeziku, jačanju kulturni obrazovnih veza, razvoju tržišnih mogućnosti, razmeni mišljenja zahvaljujući usavršavanju i znanju francuskog jezika.“ kaže direktorka Centra za kulturu Žaklina Nikolić, podsećajući da ove godine Srbija oveležava deset godina članstva u svojstvu posmatrača u Međunarodnoj organizaciji Frankofnije, čije zemlje članice sarađuju na polju kulture, nauke, ekonomije, pravde i mira.

 

Već početkom iduće nedelje startuje revija francuskog filma pod naslovom „Ljudskost“ u okviru koje će biti prikazana četiri ostvarenja savremene francuske kinematografije. Projekcije su u prostorijama Biblioteke, a ulaz je slobodan.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X