Merkel: Isti zahtevi za Srbiju kao u avgustu

315 0

BEOGRAD, 21 decembar 2011. (EUroActive) Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je 19. decembra u Prištini da bi Srbija za rešenje problema na severu Kosova trebalo da ispuni zahteve koje je ona iznela u Beogradu u avgustu. Ona je, međutim, istakla da u Prištini pre svega želi da govori o tome na koji način Kosovo treba da doprinese rešavanju problema na severu Kosova. Za Nemačku je, kako je istakla, važno da Priština uloži napore za uspostavljanje vladavine prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Značajna je i potpuna saradnja kosovskih vlasti sa Euleksom.

 

Angela Merkel u Prištini

 

“Jasno sam rekla šta mi želimo. Srbija bi trebalo da pronađe način za ostvarivanje slobode kretanja, pogranične saradnje i da se angažuje da na Kosovu ne bude paralelnih struktura. To smo rekli u Srbiji. Danas smo rekli i šta očekujemo od Kosova kako bi postiglo napredak”, rekla je Angela Merkel posle sastanka sa predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem.

 

Angela Merkel rekla je da bi Kosovo trebalo da doprinese mirnom rešenju sukoba na severu i istakla da u rešenje spadaju i otvorene granice sa Srbijom.

 

Podsetila je da je Nemačka među prvima priznala Kosovo. “Mi smatramo da je Kosovo multietničko i demokratsko, što je još jedan doprinos budućnosti regiona. Mi se kao vlada angažujemo za ovakvo Kosovo i mi zbog toga razgovaramo sa svim akterima u Evropi i svima koji žele da se učlane u EU. O tome razgovaramo sa Kosovom i Srbijom”, rekla je Angela Merkel. Ocenila je da je dalji razvoj Kosova veoma značajan da bi postalo “demokratska država u kojoj vlada zakon” i da se još odlučnije bori protiv organizovanog kriminala i korupcije.

 

“Istakla sam takođe značaj saradnje sa Euleksom, kako to ne bi ostalo samo na papiru. Premijer Tači mi je dao garancije da to neće biti tako i da su vidljivi rezultati saradnje”, rekla je nemačka kancelarka. “Za uspostavljanje reda i zakona potrebno je još posla. Takođe ima još posla i u odnosima sa Srbijom. U tom smislu Nemačka želi da doprinese podršci tim naporima”, rekla je Angela Merkel.

 

Dodala je da je sa Tačijem razgovarala i o situaciji na severu. “O tome sam razgovarala i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem kako bi se pronašlo rešenje za normalizaciju odnosa. Zamolila sam i kosovsku stranu tome doprinose. Mislim da treba da i dalje ostanemo u kontaktu sa Srbijom i Tadićem”, rekla je Angela Merkel.

 

“Mi želimo da se našim prisustvom, našim vojnicima, u okviru misije Kfora i našim učešćem u civlnim misijama angažujemo kako bi ovaj region bio sigurniji. Kao i u drugim zemljama i Kosovo treba da ima volju da se angažuje u tom pravcu. Ja ću zahvaliti vojnicima na Kosovu za njihovom angažovanju”, navela je nemačka kancelarka.

 

Ona će tokom dana razgovarati sa komandantom Kfora, nemačkim generalom Erhardom Drevsom, šefom Euleksa Gvazije Bo de Marnakom i izaslanikom EU na Kosovu Fernandom Djentilinijem i posetiće pripadnike nemačkog Bundesvera koji su deo snaga Kfora na Kosovu.

 

Policija Kosova i Kfor obezbeđuju sva mesta kroz koja će proći Angela Merkel. Priština i svi putevi kroz koje prolazi Angela Merkel danas su okićeni njenim velikim potretima i zastavama Kosova i Nemačke. Na putu od aerodroma do sedišta Kfora pored puta nemačku kancelarku su pozdravili mnogobrohni građani i učenici škola u opštini Kosovo Polje.

 

Izvor: Beta

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X