IN MEMORIAM: Umro Timothy John Byford, autor kultnih serija za decu

Objavljeno at 15:52
408 0
Timothy John Byford

BEOGRAD – Timothy John Byford, britanski režiser, scenarista i glumac, koji je veći deo svog radnog veka proveo u Srbiji, preminuo je danas u 73. godini, objavio je RTS.

 

Timothy John Byford ostaće upamćen kao Englez koji je napravio najbolje srpske TV serije za decu – “Neven”, “Poletarac”, “Babino unuče”…Režirao je i seriju za decu TV Sarajevo “Nedjeljni zabavnik”.

 

Dobitnik je Povelje Zmajevih dečjih igara 2011. godine, a početkom 2013. godine dobio je nacionalnu penziju Srbije. Byford se godinama borio sa teškom bolešću.

 

Byford je rođen 1941. godine u Salisburryju u Engleskoj, a karijeru je započeo radeći za dečji program BBC.

 

Za dokumentarac “I Want to Be a Showjumper” ga je nagradila BAFTA 1969. godine, a dve godine kasnije se preselio u tadašnju Jugoslaviju, gde se oženio i ostao do kraja života.

 

Byford je u Srbiji ostavio dubok trag radeći na dečjim programima, prevođenju i predavanju engleskog jezika.

 

"Neven"
“Neven”

Byford je skoro 40 godina radnog veka u Srbiji proveo sa statusom stranca sa privremenim boravkom, a državljanstvo je dobio tek sa 65 godina, na intervenciju tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

 

Imao je problema i da dođe do penzije, a ponovo se našao u žiži javnosti prošle godine, zbog nestašice leka “durožestik”. On je uputio apel preko društvenih mreža kada je rekao da će “umreti od birokratije, a ne od raka”.

 

“Ja sam to radio da se obrati pažnja na opštu situaciju, ne zbog mene. Ima ljudi koji su mnogo teže bolesni“, rekao je tada Byford za B92.

 

O Byfordovom radu i životu snimljen je i dokumentarac “Pitam se, pitam se… ko je Timoti Džon Bajford” po scenariju i režiji novinara Studija B Velje Pavlovića.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 1 comments

  1. Pingback: IN MEMORIAM: Umro Timothy John Byford, autor kultnih serija za decu | vestdana

Leave a comment

Your email address will not be published.

X