Marić: Najbitnije da meštani budu zadovoljni cenom za otkup zemljišta

322 0

 

Radna grupa koju čine predstavnici sela na čijoj teritoriji se vrše rudarske aktivnosti, Ministarstva rudarstva i energetike i lokalne samouprave, održali su sastanak sa meštanima Metovnice i Slatine.

Na sastanku se razgovaralo o rudarskim aktivnostima, ali i o infrastrukturnim pitanjima vezanih za Slatinu i Metovnicu, naglasio je Nikola Marić, pomoćnik gradonačelnika Bora.

On je dodao da je najbitnije da svi meštani budu zadovoljni cenama koje traže i odnosu kompanije prema njima.

Sa predstavnicima sela Metovnica, razgovaralo se o vodovodu koji je još uvek u izgradnji, a za koji je kompanija Zijin Mining donirala milion evra.

Zadovoljni smo odgovorima koje smo dobili od predstavnika ministarstva, a to je da će sve što je dogovoreno sa lokalnom samoupravom biti urađeno ove godine i da će svaka kuća u Metovnici dobiti vodu. Razgovaralo se i o rekonstrukciji državnih i lokalnih puteva koji su sada u lošem stanju i rečeno je da će i to biti urađeno, rekao je Dejan Marković, predsednik Saveta MZ Metovnica.

Dok su predstavnici Metovnice zadovoljni odgovorima koje su dobili od nadležnih, jedan deo Slatinjana je nezadovoljan i smatra da su ovakvi sastanci više nemaju smisla.

Ne naziru se rešenja za naše probleme što se tiče otete imovine pod navodnom eksproprijacijom. Proglašen je javni interes u korist strane kompanije, što stvarno nema smisla. Probali smo da pomenemo taj problem, ali su nas odmah prekinuli sa obrazloženjem da je to politizacija., naglasio je Miodrag Živković iz Slatine.

On je još rekao da im nije dozvoljeno da pomenu pitanja ekologije, proširenja rudnika, prostornog plana i zbog čega je deo vodovodnog kraka namenjen Slatini odvojen za kinesku kompaniju.

Marić je rekao da se na sastanku sa predstavnicima Slatine razgovaralo o procesu eksproprijacije i proces otkupa zemljišta.

Kod određenih građana postoji problem kod nekih je rešen. U Slatini je preko 600 porodica prodalo neku svoju imovinu, ostalo je još petnaestak koji su sada ušli u proces, a neki su već u procesu. Veći deo njihvodi sudski postupak sa kompanijom, i sva pitanja vezana za to koja su meštani postavili dobili su odgovore od predstavnika ministarstva, rekao je Marić.

Dodao je da je postignut dogovor da kompanija razgovara sa svim meštanima i koji su na sudu i koji hoće vansudski da se dogovore, a sve u cilju da meštani budu zadovoljni.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X