Mamograf u Boru (ne) radi?

98 0
Irena zivkovic

 

Mamograf u Boru radi od 1. juna i pacijentkinjama se redovno zakazuju termini i realizuju snimanja, kaže za Ist media direktor Opšte bolnice u Boru dr Goran Joksimović, nakon što je predsednica lokalnog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Irena Živković javno iznela primedbu da mamograf u toj ustanovi nije u funkciji.

Joksimović je rekao da je u Opštoj bolnici u funkciji mamograf za koji su nabavljeni rezervni delovi za koje je Ministarstvo zdravlja izdvojilo novac, i nakon sprovedene javne nabavke.

Irena Živković je na konferenciji za novinare izjavila da su Dom zdravlja i Opšta bolnica u Boru u blokadi više od 20 miliona dinara i da je zbog toga onemogućeno adekvatno pružanje zdravstvene nege građanima Bora, a kao dokaz za to, iznela je podatak da je mamograf u Opštoj bolnici više meseci u kvaru.

Kada u gradu, kao što je Bor, imate Opštu bolnicu u kojoj je mamograf duži vremenski period van upotrebe, vi direktno ugrožavate zdravlje na hiljade žena. Zašto rukovodstvo zdravstvenih ustanova u Boru dozvoljava ovakvu situaciju i zašto rukovodstvo Grada Bora toleriše ovo, javno je upitala Irena Živković.

Ova stranka je započela prikupljanje potpisa građana kao podršku inicijativi da se u Opštoj bolnici u Boru što pre obezbedi mamograf.

Mamografija je najadekvatnija dijagnostička metoda za otkrivanje malignih tumora dojki minimalnih dimenzija, čak i onih koji se ne pipaju. Ako se tumor otkrije u ovoj fazi bolesti, kada se ne može napipati, dok nije prešao u agresivnu formu i dao metastaze, prognoza je dobra i može se postići potpuno izlečenje.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X